Miért fontos a közös családi étkezés?

2015. 01. 28.
Szerző: Szimpatika
A családok nem csak étellel töltődnek fel, amikor együtt esznek. Több kutatás is bizonyítja, hogy nagyon jót tesz az agynak, a testnek és a szellemnek is a rendszeres családi együtt-étkezés.

Agyi táplálék

Mint az közismert, az esti mese olvasás nagymértékben fejleszti a gyerek szókincsét. A kutatások azt mutatták ki, hogy egy-egy együtt étkezés még ennél is nagyobb mértékben kihat a kisgyerekek szókincsének fejlődésére. A kutatók megszámolták azokat a ritka szavakat – amelyek nincsenek a 3000 legismertebb szó között -, amit étkezés közben használnak a családok. Összehasonlították, hogy az esti mesék rendszeres olvasásánál a gyerekek 143 szót sajátítanak el, míg az étkezések folyamán ez a szám 1000. Azok a gyerekek, akiknek nagyobb a szókincsük, hamarabb és gyorsabban tanulnak meg olvasni.

Fotó: medicalxpress.com/gasztrohos.hu

Az idősebb gyerekeknek is csak haszonnal járnak az közös reggelik, ebédek vagy vacsorák. Sokkal jobb iskolai eredményhez vezet a rendszeres együtt étkezés, mint bármi más a felsoroltak közül: az iskolában eltöltött idő, a leckeírás, a sportolás, vagy egyéb hobbi tevékenység. Más kutatók összefüggést véltek felfedezni a rendszeres közös étkezések és a tizenévesek tanulmányi eredményei között. Azok a tanulók, akik heti 5-7-szer esznek együtt a családjukkal, arányaiban kétszer annyian lesznek kitűnők, mint akik hetente kevesebb mint egyszer étkeznek közösen.

Testi táplálék

Azok a gyerekek, akik gyakran étkeznek együtt a családjukkal több gyümölcsöt, zöldséget, vitamint, tápanyagot fogyasztanak és kevesebb készételt és üdítőt. Ezek a táplálkozási szokások később is hasznunkra válnak felnőtt életünk során. A fiatal felnőttek, akik tinédzser korukban rendszeresen együtt étkeztek a családjukkal, kevésbé híznak el, és egészségesebben étkeznek azután is, hogy kirepülnek a szülői házból.

Néhány kutatás kapcsolatot talált a betegségek tüneteinek csökkenése (például asztma) és a közös családi evések között. Kisebb az esély a szorongásra és a megfelelési kényszerre is. Nem csak az egészséges táplálkozás jár ezekkel az eredményekkel, hanem együtt étkezés légköre is fontos. A szülőknek inkább melegszívűeknek és elkötelezetteknek kell lenniük a gyerekeik étkezési szokásaival kapcsolatban, mint ellenőrzőnek és kontrollálónak – ezzel is bátorítva őket, hogy az egészséges táplálkozás a fontos.

De mindennek semmi értelme, ha a tévé be van kapcsolva. Amerikai óvodákban, ahol a tévé étkezés közben be volt kapcsolva, a gyerekek hajlamosabbak voltak az elhízásra, mire a harmadik osztályt elérték. A kapcsolatot a tévénézés és az elhízás között más országokban is kimutatták, például Svédországban, Finnországban és Portugáliában.

A lélek tápláléka

Egy 5000 tinédzser részvételével készült felmérés kimutatta, hogy az közös étkezések csökkentik a depressziós és az öngyilkosságal kapcsolatos gondolatok számát. Egy egészen új kutatás kimutatta, hogy az interneten keresztül bántalmazott gyerekek közül azok, akik rendszeresen étkeztek együtt a családjukkal, hamarabb felépültek. A tinédzserkori veszélyek ellen sokkal jobban „működnek” az együtt étkezések a családdal, mint a jó jegyek, az iskolában töltött idő, vagy a templomba járás.

Egy Új-Zélandi kutatás azt igazolta, hogy a családi étkezések hatására a rossz magatartás esélye csökken, ráadásul növeli a jó magatartásra való hajlamot. Ehhez hasonlóan más kutatások is kimutatták, hogy ezek a gyerekek sokkal pozitívabbak tekintenek a jövőre, mint a velük egyidős gyerekek, akik nem esznek rendszeresen együtt a szüleikkel.

Mi a titka az együtt étkezésnek?

Az iparilag fejlett országokban a családok nem gazdálkodnak vagy zenélnek együtt, nem töltenek egymással értékes időt. Tehát a közös vacsora a legalkalmasabb arra, hogy megtudjuk, kivel mi történt aznap. Egy kérdőívben megkérdezték az amerikai fiatalokat, hogy mikor a legvalószínűbb, hogy beszélgetnek a szüleikkel, és a vacsoraidő magasan vezetett a válaszok között. Azok a gyerekek, akik a szüleikkel vacsoráznak, kevesebb stressznek vannak kitéve, és jobb a kapcsolatuk a szüleikkel. A napi együtt étkezés olyan, mint egy biztonsági öv a gyerekkor és tinédzserkor rögös útján, ami megvéd a problémáktól és veszélyektől.

Természetesen az együtt étkezések igazi titka a személyes kapcsolatokban rejlik. Ha a családtagok síri csöndben ülnek egymás mellett, esetleg ordibálnak egymással, vagy ha csak szidják a gyerekeket, akkor ezeknek az együttléteknek semmiféle pozitív hatása nem lesz. Attól, hogy az ember megosztozik egy sült csirkén a gyerekeivel, nem lesz jobb a viszonyuk. De a vacsora talán az az időszaka a napnak, amikor szülők és gyerekeik pozitív élményeket tudnak megosztani egymással – a finom étel, egy vicc, egy történet. Ezek a kis lépések talán erősebb kötődéshez vezethetnek szülő és gyerek között, az asztalon túl is.

Forrás: Gasztrohős

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!