Forradalmi újítás az étkezésben

2015. 01. 27.
Szerző: Soós Alexandra
A közösségi hálók forradalmában a gasztronómia is megtalálta helyét. Már Magyarországon is egyre népszerűbb az ételmegosztás és csere a gastro applikációk segítségével. Miről szól az étel cserekereskedelem és hogy lehet bekapcsolódni?

Egyre többször találkozunk olyan kampányokkal, melyek az élelmiszerhulladék csökkentésére hívják fel a figyelmet. Ezek központi témája a tudatos vásárlás és fogyasztás. De mit tegyünk akkor, ha mégis túlvásároltuk magunkat, ha lassan lejár az ételek szavatossága a hűtőnkben, vagy ha nem akarunk egyedül vacsorázni és szívesen megosztanánk főztünket egymással?

Food swapping és food sharing

A nemzetközi erőfeszítések mellett számos civil kezdeményezés is született már az élelmiszerpazarlás csökkentésére. A Foodsharing, vagyis az ételajándékozás ötlete Németországból, míg a Food Swap, azaz az ételcsere az USA-ból indult. Hogyan is képzeljük el mindezt?

A Food Swap egy rendezvény, melynek során a résztvevők bemutatják ételeiket, melyeket maguk termesztettek, készítettek el házilag. Az esemény 2,5 órán át zajlik és egy-egy alkalommal általában 20-an vehetnek részt rajta. A tényleges cserét végül az utolsó fél órában bonyolítják le, addig lehetőség van kóstolásra és ismerkedésre is. A spóroláson és a környezettudatos életmód kiépítésén kívül az esemény remek alkalmat teremt az ismerkedésre, közösségépítésre is. Emellett megszabadulhatunk a számunkra feleslegessé vált élelmiszerektől és cserébe olyat kapunk, melynek tudjuk, honnan származnak az alapanyagai.

Ezzel az „üzlettel” így mindenki csak nyer. Na de mi a célja az ételek továbbajándékozásának, vagyis a foodsharingnek?

Legyen szó élelmiszer-áruházról, kisboltról vagy egy családról, bárki közzéteheti az interneten feleslegesség vált, de még meg nem romlott élelmiszerét. Egyre többen hajlanak arra, hogy a kidobás helyett a megosztást válasszák. Németországban és Ausztriában számos példát találunk arra, hogy egy élelmiszerbolt kitesz üzlete elé egy telepakolt hűtőt, és egyszerűen megoszt egy képet az ingyen elvihető ételről egy közösségi oldalon. A hűtő természetesen mindig gyorsan kiürül, de gyakran van utántöltés. Az elajándékozásra váró élelmiszer pedig nemcsak a rászorulóknak jön jól, hanem azoknak is, akik a hétvégén nem találnak nyitva tartó üzletet, vagy egyszerűen csak spórolni szeretnének egy keveset. A boltok pedig szintén jól járnak, hiszen népszerűsítik magukat és nincs gondjuk az élelmiszerhulladékkal sem.

A LeftoverSwap pedig az élelmiszer-megosztás harmadik típusa, mely szintén a pazarlást igyekszik visszaszorítani. Képzeljük csak el, ha megmarad otthon egy adag ebéd, egy mobil applikáció segítségével megoszthatjuk az információt éhes szomszédainkkal, így semmit sem kell kidobnunk a szemétbe. Nem csak kedves és környezettudatos gesztus, de remek lehetőség a kapcsolatteremtésre is. A német Foodsharing.de-hez hasonlóan, az ötlet lényege, hogy összehozza azokat, akiknek van mit adnia, azokkal, akiknek szükségük van erre.

Fotó: Foodsharing Wien

Magyar kezdeményezések

Élelmiszercsere

A magyarokat sem kell félteni, már megjelent az ötletek hazai verziója is. Az első magyar élelmiszercsere csoport 2013-ban jött létre a legnagyobb közösségi portálon, Elemorzsia névvel. A szabályok egyszerűek: bárki felajánlhatja a feleslegessé vált ételt, és bárki elfogadhatja azt. Az ételért pedig sem pénzt kérni, sem elfogadni nem szabad.

A felhasználók, az amerikai szokásokhoz hasonlóan, házi finomságokat, például zöldséget, tojást, süteményt cserélnek egymással. A viszontajándékozás sem kötelező, de persze mindenki örül valami nyalánkságnak.

Oszd meg te is a vacsorádat!

A másik magyar kezdeményezés a Piqniq nevet viseli, mely szintén 2013-ban jött létre. Az alkalmazás azoknak szól, akik nem akarják minden nap ugyanazt az ételt enni, vagy akik büszkék arra, amit éppen főztek. Az ingyenes ételmegosztó alkalmazás segítségével a felhasználók beleshetnek egymás konyhájába, hogy recepteket és inspirációt szerezzenek. Az elkészült ételeket pedig akár fizikailag is megoszthatják egymással. Az appnak több szintje is van, hiszen aki szeretné, csak fényképet oszt meg az elkészült finomságról, de ha több adagot is főztünk, megvendégelhetjük a közelben lakókat is. A Piqniq csapatának célja egy gasztro világközösség létrehozása és az élelmiszerpazarlás megelőzése. Az alkalmazás ugyan még gyerekcipőben jár, de a startup cég gyorsan fejlődik.

Forrás: Európai Ifjúsági Portál

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!