Az ideggyulladás okai, tünetei és kezelése

Jelen cikkünkben az ideggyulladás okai, tünetei és kezelése kerül terítékre: alaposan körüljárjuk ezt a kellemetlen egészségügyi problémát.

Mi az az ideggyulladás?

Az ideggyulladás nem egy konkrét kórkép vagy betegség. Hanem az idegek gyulladásos reakciója, amit több minden is kiválthat. A leggyakoribb esetben csak fájdalom jelentkezik, de számos egyéb tünetet is okozhat. A kialakulása mögött állhat kórokozó, betegség vagy mozgásszervi probléma. A tartós ideggyulladás következkeztében károsodhat az idegeket körülvevő mielinhüvely, amely súlyos idegi- és mozgásproblémákhoz vezethet. Ezért érdemes mihamarabb kivizsgálni az idegi fájdalmat egy fájdalomra specializálódott neurológussal.

Az ideggyulladás tünetei

Az ideggyulladás leggyakoribb tünete a neuralgikus fájdalom. De mit is jelent ez? A neuralgia olyan intenzív, rövid ideig tartó fájdalom, amely valamelyik ideg ellátási területén jelentkezik. Általában hirtelen alakul ki, és bizonyos mozdulatokkal vagy ingerekkel kiprovokálható. Ez a legtöbbször egyoldali erős fájdalom néhány másodpercig, legfeljebb 1-2 percig tart.

Az elviselhetetlen fájdalommal járó rohamok hetekig, hónapokig tartó periódusokban naponta többször, napszaktól függetlenül ismétlődhetnek. Hónapokig tartó panaszmentesség lehetséges, majd újra napi gyakorisággal tör rá a betegre – írja a fajdalomportal.hu. A fájdalom egy másik típusa égető érzésként jelentkezik, és az érintés fokozhatja. De előfordulhat folyamatos, tompa fájdalom, például ínhüvelygyulladás esetén.

De további tünetek is előfordulhatnak:

  • Érzékvesztés, az érzékelés károsodása
  • Zsibbadás
  • Izomrángás, tikkelés
  • Izomgyengeség, mozgásképtelenség
  • Izomsorvadás (tartós, kezeletlen ideggyulladás esetén kialakulhat)

Az ideggyulladás okai

Az ideggyulladás mögött számos ok állhat. Okozhatja bakteriális vagy vírusos fertőzés (az övsömört például a Herpes zoster vírus váltja ki). Állhat mögötte anyagcsere-probléma, autoimmun betegség, daganatos megbetegedés, de egyszerű B-vitamin-hiány is. De mozgásszervi okok is kiválthatják, például az ínhüvelygyulladás.

Az ideggyulladás kezelése a háttéroktól is függ. (Forrás: freeik.com)

Az ideggyulladás típusai

Az ideggyulladás lehet lokális, azaz egy-egy ideg gyulladása. Ilyenkor az érintett terület kisebb és lehatárolható. De lehet szisztémás is, amely esetben az egész szervezetben begyulladnak az idegek. Érdemes áttekinteni az ideggyulladás leggyakoribb formáit:

Arcidegzsába (trigeminus neuralgia)

A leggyakoribb neuralgiás fájdalom az arcidegzsába (trigeminus neuralgia) vagy arcideggyulladás, amely az egyik arcideg, a trigeminus gyulladásos megbetegedése. A fájdalom általában féloldali és az ideg adott kilépési pontjára lokalizálódik. A kétoldali neuralgia ritka. Az erős fájdalom néhány másodpercig, legfeljebb 1­2 percig tart, a beteg arcán tikkszerű rángások alakulnak ki. Az éles fájdalom a legtöbb esetben hetekig, hónapokig tartó periódusokban jelentkezik. Előfordul, hogy ezeket az időszakokat utána akár évekig tartó panaszmentesség követi.

Övsömör (posztherpeszes neuralgia)

Igen sok embernek okoz tartós szenvedést az övsömör (posztherpeszes neuralgia), amit a herpes zoster vírusfertőzés vált ki, gyakorlatilag a test bármelyik részén. A fájdalom leggyakrabban övszerűen, a bordaközti idegek mentén lép fel, illetve gyakori az arcon is. A nagyon erős, elviselhetetlen fájdalom sok esetben megelőzi a kiütéseket, ezért a háton, mellkason jelentkezve gyakran kelti súlyos betegség gyanúját. A diagnózisra ilyenkor csak a viszkető kiütések megjelenésekor derül fény, mert elhelyezkedésük a gerincből kilépő idegek ellátás területének megfelelő, így könnyen megkülönböztethető más betegségtől. A bőrfelület érintése is fájdalmat okoz.

Ülőideg-gyulladás (isiász)

Az isiász a test leghosszabb idegének, az ülőidegnek a gyulladása. Általában egyoldalú, és a comb hátsó felén előforduló égő, bizsergető érzéssel, a lábak zsibbadásával és tompaságával, illetve tűszúrásszerű fájdalmakkal jelentkezik. Legtöbbször a piriformis nevű csípőizom rövidülése okozza, de állhat mögötte porckorongsérv is.

Lábon jelentkező ideggyulladás

Általában sérülés, fertőzés vagy autoimmun betegség okozza.

Gerincvelői ideggyulladás

Általában átfertőződés okozza, azaz egy máshol kialakult fertőzés terjed át valamelyik gerincvelői idegre. (Bár állhat mögötte autoimmun betegség is). Gyakori tünete a hát- vagy nyakfájás, gyengeség és zsibbadás. Ritkább esetben érzékvesztést is okozhat.

Kézben előforduló ideggyulladás

Gyakori típus, sok esetben mozgásszervi problémák váltják ki. Okozhatja például ínhüvelygyulladás.

Neuropátia

A krónikus ideggyulladás a neuropátia. Általában az alsó végtagok nagyon kellemetlen, főleg éjszakai zsibbadásával kezdődik, majd égető, elviselhetetlen fájdalom jelentkezik, amit jelentősen fokoz az érintés, ezért a beteg a takarót, ruhát is nehezen tűri. Ez a fájdalomtípus cukor-, vese-, és daganatos betegségeknél, alkoholfüggőknél jelentkezik. A cukorbetegek neuropátiás fájdalma együtt jár a felületes érzések kiesésével, a láb keringésének elégtelenségével, az érszűkülettel. A neuropátia kezelése házilag nem lehetséges. Ez az állapot minden esetben szakorvosi segítséget igényel, ezért fontos időben felismerni, és neurológushoz irányítani a beteget.

Az ideggyulladás kezelése – különféle lehetőségek

Az első és legfontosabb lépés az alapos diagnózis felállítása. Ebben neurológus szakorvos segítségét érdemes kérni. A további kezelés pedig az ideggyulladás okaitól és súlyosságától függ.

Gyógytorna és manuálterápia

A mozgásszervi problémák okozta ideggyulladás sok esetben nagyon jól kezelhető gyógytorna és manuálterápia segítségével. A szakember felkeresése és a kezelés után sokszor otthon is végezni kell gyakorlatokat, amelyek idővel enyhítik majd megszüntetik a tüneteket.

Idegszál gyulladás kezelése otthon

A lokális ideggyulladást ritkábban idegszál gyulladásnak is nevezik. Az enyhébb neuralgia esetén sokszor elegendő az egyszerű, otthoni kezelés. Mozgásszervi problémák okozta neuralgia esetén a gyógytorna mellett segíthet például a gyulladt terület pihentetése és borogatása is.

Ideggyulladásra gyógyszer: mit érdemes szedni?

A legtöbb gyulladáscsökkentő ideggyulladásra is szedhető. Az úgynevezett gyulladásgátlók mindegyike egyszerre fájdalomcsillapító is, bár van, amelyiknek a fájdalomcsillapító hatása jelentősebb, és van, amelyiknek a gyulladásgátló hatása dominánsabb. Tehát az ideggyulladás gyógyszer segítségével kezelhető, bár ez csak tüneti kezelést jelent. De nem feltétlenül csak a tablettákra kell gondolni. Az ideggyulladás krém segítségével is kezelhető lokálisan, amennyiben a ízületi, mozgásszervi probléma áll a háttérben. Az izomlazító, illetve a gyulladás- és fájdalomcsökkentő krémek is szóba jöhetnek.

A hagyományos fájdalomcsillapítók szintén segíthetik a tünetek enyhítését. Használatukról érdemes egyeztetni kezelőorvosunkkal.

Az ideggyulladás gyógyulási ideje, kilátásai

A tünetektől szenvedő betegek gyakran felteszik a kérdést, hogy meddig tartanak még a fájdalmaik. A „meddig tart az idegzsába” típusú kérdésekre azonban nem lehet pontos választ adni. Ugyanis minden eset egyéni. Ezekről minden esetben a kezelőorvostól érdemes tájékoztatást kérni.

Fájdalomcsillapítóra van szüksége? Tekintse meg kínálatunkat!

 

Borítókép: freepik.com

Forrás: fajdalomportal.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!