Az idegbecsípődés kezelési módjai

Forrás: gerinces.hu
Az idegbecsípődés igen sok kellemetlenséggel jár: fájdalmassá teszi, megnehezíti a mozgást, valamint merevvé válhatnak a panaszos területen az izmok.

Amikor idegbecsípődésre utalnak a tüneteink, felmerül a kérdés, hogy mikor kell orvoshoz fordulni, milyen módszerekkel csillapítsuk az égő, zsibbadó érzést és hosszú távon hogyan csökkentsük a panaszok kiújulási esélyét.

Mikor forduljunk mozgásszervi szakorvoshoz?

A reumatológus sokszor találkozik olyan panaszokkal, melyek alapján rögtön idegbecsípődésre gondol. Ilyen tünetek lehetnek: a gerinc területéről kiinduló, végtagokba sugárzó fájdalom, zsibbadás, villámszerűen kialakuló égő érzés, mozgásnehezítettség, esetleg érzéskiesés a karokban és lábakban. Az orvos gyakran megkérdezi a fenti tünetek esetén, hogy széklet- és vizelettartási, -indítási zavar előfordult-e a panaszokkal együtt, mivel ezekért a funkciókért felelős záróizmok is érintettek lehetnek.

Miért csípődhet be egy ideg? Mi történik ilyenkor?

A gerincben futó gerincvelőből a csigolyák által kialakított kis lyukakon lépnek ki az idegek, és haladnak azon területek felé, melyek beidegzéséért felelnek. Az idegek rostjaiban érző és mozgató részek vannak. Amikor a kilépő ideggyök csatornáját valami beszűkíti – egy kimozdult vagy kiszakadt porckorong, kopásos csontkinövés –, ez a kilépő ideggyök nyomás alá kerül, és az a része, amit nyom a porckorong, csontkinövés, vagy a körülöttük kialakuló gyulladásos vizenyő, ki fogja alakítani a fenti tüneteket. Egy hirtelen mozdulat, egy nehéz tárgy felemelése heveny jelleggel, vagy hosszabb idő után akár ülőmunka, vagy genetikai hajlam is létrehozhat idegbecsípődést. A kialakuló fájdalom, a gerinc melletti izmok összehúzódása és a mozgásszervi gyulladás jelentős mozgásnehezítettséget is tud okozni. Nehezíti a helyzetet, hogy az összehúzódó, egyre merevebbé váló izmok a meglévő fájdalmat erősítik.

Mit tegyünk, ha idegbecsípődés alakult ki?

Kímélni kell a fájdalmas részeket, langyos vízzel borogatni a területet, gyógynövényes – főleg a rozmaring tartalmúak jó hatásúak – és patikában kapható fájdalmat csillapító kenőcsöket lehet otthon is alkalmazni, de fontos minél előbb szakorvoshoz fordulni. Sok háztartásban már mindennaposak az ún. nem szteroid gyulladásgátlók, melyek fájdalmat csillapítanak, és mozgásszervi gyulladást csökkentenek. Kedveltek az ibuprofen, vagy diclofenac tartalmú szerek, fontos azonban tudni, hogy ezeknek jelentős, leginkább gyomornyálkahátyára ható mellékhatásuk van, ezért a túladagolást, és a különböző szerek együttes adását kerülni kell. Lényeges, hogy alkalmazásuk vérhígító szerek mellett csak óvatosan lehetséges, de legtöbbször kerülendő. Inkább forduljunk szakorvoshoz, ha az idegbecsípődés tünetei egy napnál tovább fennállnak.

Milyen terápiás lehetőségei vannak a szakorvosnak idegbecsípődés esetén?

Szakorvosi vizsgálat után szükség esetén gerincröntgen, súlyosabb esetben gerinc MRI-felvétel szükséges a pontos kórok meghatározására. A terápia pedig kímélet, fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés a már említett nem szteroid szerek segítségével, illetve gyulladáscsökkentő, izomlazító kenőcsök alkalmazása is szükséges. Erős fájdalom és mozgásnehezítettség esetén szteroid tartalmú szerek is szóbajönnek, folyamatosan figyelve azt, hogy ezek nem okoznak-e vércukorszint- vagy vérnyomásemelkedést. Mivel az előzőekben felsorolt szereknek jelentős gyomornyálkahártyára gyakorolt mellékhatásuk is van, gyomorvédő hatású gyógyszert is szokott a szakorvos felírni.  A görcsössé váló izomzat miatt izomlazító gyógyszerek is szükségesek. Nagyon erős fájdalom esetén központi idegrendszerre ható, ún. opioid fájdalomcsillapító is szükséges – ilyen a tramadol tartalmú gyógyszercsoport –, azonban ezek nagy adagjának együttes alkalmazása bizonyos izomlazítókkal tilos! Zsibbadás csillapítására többféle B-vitamint együtt tartalmazó tabletták hónapokon át tartó alkalmazása is szükséges. Sok esetben csak műtéti megoldás segít, erről mindig a reumatológus vagy más mozgásszervi szakorvos javaslatára a gerincsebész dönt.

Milyen hosszútávú terápia csökkentheti a tünetek kiújulását?

A gerinckímélő életmód, vagyis a megfelelő otthoni és irodai munkakörnyezet, a gerinc terhelését kerülő sport és hivatás választása, életvezetési tanácsok követése stb. mellett fontos a gyógytorna, masszázs, gyógyfürdőkúra végzése, alkalmazása. Ezek célja a gerinc melletti és a hasizmok megerősítésével a helyes testtartás kialakítása, a kórosan összehúzódó izmok lazítása, a gerinc és a körülötte lévő anatómiai képletek statikai egyensúlyának kialakítása, megerősítése.

Hol gyakori még az idegbecsípődés?

Idegbecsípődés létrejöhet mindazon területen, ahol az ideget körülvevő szövetek, anatómiai képletek nyomást helyeznek az idegre, igen gyakori a csuklók területén. Alagút szindrómának nevezik az ilyen esetben kialakuló fájdalom, zsibbadás és az ujjakban kialakuló érzéskiesés tünetegyüttesét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!