Növeli kreativitásunkat, ha sétálunk

2015. 01. 14.
Szerző: Szimpatika
Akár egy probléma megoldásán dolgozunk, akár a munkánkhoz van szükség a kreativitásunkra, egy meglehetősen egyszerű módszerrel javíthatunk ezen a képességünkön.
A mozgásnak számos előnye van, nemcsak a testünket formálhatjuk és tarthatjuk egészségesen a segítségével, de a szellemünknek is jót tehetünk vele. A sport ugyanis javítja a memóriát, a kognitív és a problémamegoldási képességeinket, hatékonyabbak lehetünk a döntéshozatalban és a szervezésben is. Az előnyöket rövid és hosszú távon is érezhetjük (igaz, a nagyon extrém fizikai megterhelés mentális kifáradást is okozhat). A testmozgás kreativitást növelő hatásairól ezt megelőzően csak anekdotális feljegyzések voltak, például írók, művészek számoltak be arról, hogy a legjobb ötleteik séta vagy sportolás közben jutottak az eszükbe - írja a hazipatika.com.



A most megjelent tanulmányban a Stranford University kutatói tudományos kísérletek során sikeresen bizonyították ezt az elképzelést. A kutatás vezetői, Marily Oppezzo és Daniel Schwartz egyetemistákat vontak be a kutatásba. Az önkénteseket egy meglehetősen sivár szobában ültették le, melyben összesen egy íróasztal és egy futópad volt. Az egyetemistáknak különböző, a kreativitásukat vizsgáló teszteket kellett kitölteni, A fiataloknak ezután nagyjából nyolc percig kellett a futógépen egy számukra kellemes tempóban sétálni, és közben ugyanolyan feladatokat kellett megoldaniuk. Minden önkéntes esetében jelentősen nőtt a kreativitás mértéke azokban a percekben, amikor sétálhattak. Például abban a feladatban, melyben hétköznapi tárgyaknak kellett új funkciót találni, mintegy hatvan százalékkal javult a teljesítményük.

Dr. Oppezzo és társai arra is kíváncsiak voltak, a mozgás kedvező hatása hosszabb ideig is megmarad-e. Ehhez nem a sétálás közben kellett új dolgokat kitalálniuk a kísérletben részt vevő egyetemistáknak, hanem valamivel az után. Az eredmények hasonlóan meggyőzőek voltak, mint a vizsgálat első felében. A kísérlet utolsó részében azt vizsgálták meg, hogy vajon a szabadban való sétálás tovább javíthatja-e a kreativitást. Azonban kiderült, hogy a szabadban való séta és a futógépen való edzés közel ugyanolyan hatékony, a két mozgásforma között nincs jelentős különbség. "Tehát nem a környezetváltozáson van a hangsúly, hanem a mozgáson" - foglalta össze az eredményeket dr. Oppezzo. "A séta javítja a hangulatunkat, ezért is lehet, hogy kreatívabbak leszünk a mozgásnak köszönhetően." A kutatás eredményeiről a The Journal of Experimental Psychology: Learning, Memory, Cognition című szaklapban számoltak be.

Forrás: Házi Patika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!