Orrspray: orrdugulásra, beszáradt orrváladékra

Szerző: Szimpatika
Bedugult az orra, "dáthás" a hangja, alig kap levegőt? Szerencsére a kellemetlenségeit orrcseppek és -spray-k széles, szinte zavarba ejtő kínálata enyhítheti.

Mikor használjuk?

Két esetben van szükség orrcseppre vagy orrspray-re: amikor a nátha következtében besűrűsödött, nehezen kifújható vagy beszáradt az orrváladék, illetve amikor a nyálkahártya gyulladása, duzzanata miatt akadályozott az orrlégzés - természetesen ez a két eset egyazon betegség során, egyszerre is bekövetkezhet.


Az orrváladék oldására, eltávolítására az egyszerű, sóoldatos, steril tengervizet tartalmazó készítmények is alkalmasak, de az orrdugulást okozó nyálkahártya-duzzanat lelohasztására, az erősebb orrfolyást kiváltó gyulladás helyi mérséklésére már hatóanyagot is tartalmazó szerekre van szükség. Ezekről azonban tudni kell, hogy csak korlátozott ideig, többnyire legfeljebb öt napon át alkalmazhatóak, mivel tartós használatuk a nyálkahártya kiszáradását, újbóli duzzanatát okozhatja. Mindkét készítménytípus kapható ma már többféle kiszerelésben, külön gyermekeknek és felnőtteknek szánt összetételben, valamint orrcsepp és orrspray formájában egyaránt. Hogy ez utóbbiak közül melyiket választja, azt ki-ki döntse el maga, az előnyeik és hátrányaik ismeretében.

Hasznos cseppek

Az orrcseppeket szinte mindenki ismeri, sokaknak hoztak már megkönnyebbülést. Ezek használatát a következő módon ajánlják: alapos orrfújás után hajtsa hátra a fejét, vagy az ágyban fekve lógassa hátra a fejét az ágy szélén, és ebben a testhelyzetben cseppentsen mindkét orrnyílásába. Ezután még tartsa a fejét hátrahajtva rövid ideig, hogy az orrcsepp az orrában eloszoljék. Az orrcsepp alkalmazása tehát bizonyos kényelmetlenséggel jár, de ha valaki ágyban fekvő betegként igyekszik mihamarabb túl lenni a megfázás kellemetlen tünetein, akkor számára ez semmi nehézséget nem okoz. Aki megszokta ezt az alkalmazási módot, és ragaszkodik egy jól bevált típushoz, annak szükségtelen váltania. Nem utolsó sorban az is fontos lehet, hogy az orrcsepp általában jóval olcsóbban kapható, mint a spray kiszerelés.

Gazdaságos, egyszerű adagolás
Néhány éve került piacra az orrdugulás elhárítására szolgáló szerek pumpás, spray formájú változata. Az adagoló orrspray-k használata azért előnyös, mert ezek segítségével az orrnyálkát nedvesítő, a váladékot oldó, a duzzanatot csökkentő hatóanyag egyetlen pumpáló mozdulatra optimális mennyiségben, permetként, mikrocseppek formájában jut az orrnyálkahártyára, és eléri annak nehezebben kezelhető területeit is. A speciális szelep gondoskodik a megfelelő adagolásról. Használatával nagyobb felületen szóródnak szét a mikrocseppek az orr üregében.

Az orrspray bárhol, bármikor alkalmazható, nem kell a fejet hátrahajtani hozzá, így akár munka közben, esetleg autóban ülve is segíthet fellélegezni. A betegtájékoztató útmutatásait természetesen ennél a formánál is be kell tartani, például azzal kapcsolatban, hogy mennyi időn keresztül lehet naponta többször használni. Vannak, akiket az orrba fújt permet irritál, esetleg szédülést, hányingert vált ki náluk - esetükben tanácsosabb visszatérni a cseppentős formához.

Forrás: HáziPatika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!