Tippek torokfájás ellen: mi a teendő torokgyulladás esetén?

A torokgyulladás és torokfájás az őszi és téli időszakban gyakran megkeseríti az ember életét. Az égető, diszkomfortos érzés és a nyelési nehézségek megnehezítik a hétköznapokat, ezért fontos mihamarabb kezelni őket. Jó hír, hogy a torokfájás kezelése házilag is megoldható, csak a súlyosabb esetekben kell orvoshoz fordulni. Cikkünkben szó lesz a torokfájás okairól, illetve a leggyakoribb kezelési lehetőségekről.

A torokfájás okai

A torokfájás a torokgyulladás tünete. A torokgyulladás lehet akut és krónikus, és többféle ok állhat mögötte. Az akut torokgyulladás a mindenki számára ismerős, rövid ideig fennálló probléma, ami sokszor otthon is kezelhető. Krónikus torokgyulladásról pedig akkor beszélünk, ha a gyulladás hosszú ideig fennáll. A krónikus torokgyulladás ráhúzódhat a mandulákra is, és komolyabb kezelést igényel.

Az akut torokgyulladás okai:

  • Vírusos megbetegedések, nátha, influenza (okozhatja Rhinovírus, parainfluenza vírus, koronavírusok és adenovírusok is)
  • Bakteriális fertőzések (általában streptococcusok)
  • Ritkábban gombás fertőzések, irritáló szerek is kiválthatják

Az akut torokgyulladás leggyakoribb formája a vírusos torokgyulladás. Ritkábban, körülbelül minden ötödik esetben bakteriális fertőzés okozza a torokgyulladást, de nagy ritkán gombás fertőzés is előfordul.

Ezzel szemben a krónikus torokgyulladást okozhatja elhúzódó fertőzés, garatfali csorgás, reflux, de akár hormonális zavarok is. Ezen túl a gyulladáshoz hozzájárulhat a dohányzás, a hangszálak túlerőltetése, a száraz levegő (klíma túlzott használata), illetve a levegő portartalma is.

A torokgyulladás további tünetei

A leggyakoribb tünet a torokfájás, irritáció. Gyakran az erős torokfájás nyelési nehézséggel is társul. A torokgyulladás esetén emellett megfigyelhető, hogy a torok nyálkahártyája duzzadt, vörös színű. Sok esetben a láz és a gyengeség, általános rossz közérzet is megjelenik. A száraz köhögés és a rekedtség pedig szintén mindennapos velejárója a torokgyulladásnak.

Torokfájás kezelése: mennyire komoly a probléma?

Első körben azt kell felmérni, hogy egy sima, múló megfázásról van szó, vagy hosszabb ideje fennálló komoly problémáról. Ha már régóta fennáll a torokgyulladás, illetve nagyon erősek a tünetek, menjünk el háziorvoshoz vagy a fül-orr-gégészetre. Az orvos aztán megállapítja a pontos diagnózist, majd felírja a kezelést.

A bakteriális torokgyulladásra antibiotikumos kezelés kell

Súlyos bakteriális fertőzés esetén például antibiotikumra lehet szükség. Ha elharapódzott a fertőzés, nem lehet otthon kikúrálni, mert csak egyre súlyosbodik a probléma, és komoly szövődményeket okozhat! Ezért ha azt vesszük észre, hogy nem múlik a torokfájás és a láz, illetve meg vannak duzzadva a nyirokcsomóink, menjünk el orvoshoz!

Az, hogy mi a legjobb torokfájásra, a körülmények függvénye. (Forrás: freepik.com)

Tippek torokfájás ellen – házilag alkalmazható praktikák, gyógyszerek

Az enyhe megfázásokat otthon is sikerrel kezelhetjük. A mindenki által ismert praktikák kétféle módon is segítenek a betegség átvészelésében. Egyfelől enyhítjük a tüneteket: a láz, a torokfájás, a fájdalmas nyelés kezelése házilag is gyorsan eredményre tud vinni, javítva a közérzetünkön. Emellett segíthetünk a szervezetnek leküzdeni a fertőzést, hogy hamarabb meggyógyuljunk. Kezdjük a házi praktikákkal!

Torokfájás ellen házilag: mi a legjobb torokgyulladásra?

Az alább felsorolt módszerek mind beváltak. Az, hogy kinek melyik válik be a legjobban, egyénfüggő, ezért érdemes többet is kipróbálni. 

Sós gargalizálás

A sós vízzel való gargalizálás segít fertőtleníteni a garat gyulladt nyálkahártyáját, emellett hidratálja is azt. Egy teáskanál sót kell feloldani egy deci langyos vízben, és azzal öblögetni.

Teák, levesek

A bőséges folyadékfogyasztás nagyon fontos. A rendszeres hidratálás megkönnyíti a nyelést, segít csillapítani a gyulladt torok fájdalmát. A folyadékpótlást meleg, de nem forró folyadékokkal oldjuk meg. A legjobb a meleg tea, illetve leves. De miért is fontos, hogy meleg legyen a folyadék? A meleg kitágítja az ereket, így javul az adott terület vérellátottsága, azaz a szervezet gyorsabban el tudja távolítani az elpusztult fehérvérsejteket és az elpusztított kórokozókat.

Gyömbéres szirup

Házilag is készíthetünk torokfertőtlenítő, fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő szirupot. Ehhez nem kell mást tennünk, mint egy darab gyömbért meghámozni és lereszelni, mézzel és citromlével elkeverni és egy kis fahéjjal ízesíteni. Naponta több alkalommal is érdemes egy-egy teáskanállal fogyasztani belőle.

Torokfájásra gyógyszer: mit érdemes szedni?

A legtöbb vírusos torokgyulladás gyógyszerek segítségével jól kezelhető tünetileg. Milyen gyógyszerekről van szó? Alapvetően a lázcsillapító, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító gyógyszerek jöhetnek szóba. És bár a torokfájás elmulasztása 1 nap alatt nem biztos, hogy reális, ezek a gyógyszerek gyorsan hatnak és hamar enyhítik a kellemetlen tüneteket. Adható például a Cataflam torokfájásra, de a többi gyulladáscsökkentő és lázcsillapító is nyugodtan szedhető. Ezzel együtt nem feltétlenül lehet megmondani, hogy mi a legjobb gyógyszer torokfájás ellen. Érdemes többféle gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót kipróbálni, és idővel kiderül, mi működik a legjobban.

Tekintse meg a Szimpatika torokfájás gyógyszer kínálatát!

 

Borítókép: freepik.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!