Ezért együnk tormát

A torma őshazája a Don és a Volga környéke, ahol még ma is az életerő jelképének tekintik. Vannak akik ódzkodnak tőle, hiszen csípős, csavarja az orrunkat és könnyfacsaró az illata. Lássuk miért termesztették a régi időkben gyógynövényként!

Elődeink már évszázadokkal ezelőtt használtak tormás borogatást és eredményesen gyógyítottak vele mellhártyagyulladást, mandulagyulladást. Azóta hatékonysága tudományosan is bebizonyosodott: a fokhagyma, vöröshagyma, zsálya, kakukkfű mellett növényi eredetű antibiotikus hatású növénynek találták.

Hatóanyagai közül fontos jelentőséggel bír mustárolaj, kálium-, kalcium-, nátrium- és magnézium-tartalma is. Ezen kívül értékes aminosavakat és B-vitamint is találunk benne.

A legszerencsésebb, ha a tormát nyersen fogyasztjuk, nem pedig tartósított készítmények formájában. Amikor lereszeljük a tormát, illóolajok csapódnak ki belőle, az ebből felszabaduló mustárolaj adja jellegzetes csípős ízét, illatát. Pont ennek a csípős illóolajnak a belégzése az, ami tisztítja a légutakat, az orr és arc melléküreget. Köptető hatása képes a hörgőkben lerakódott hurutot kitisztítani. Felszívódik és bejut a szervezetbe bőrön keresztül is, ezért is vált be borogatásként, külső pakolásként reumás izom-, és ízületi fájdalmak, fejfájás kezelésére. Erős vizelethajtó tulajdonsága miatt gyorsan kiűzi a szervezetből a kórokozókat, serkenti az emésztőrendszer működését, javítja a renyhe bélműködést. A bátrabbak kúraszerűen is alkalmazhatják, keringésjavító, érregeneráló hatása ilyenkor jól érvényesül.

.

Nem ajánljuk viszont fogyasztását azoknak, akiknél valamilyen emésztőrendszeri zavar vagy veseprobléma áll fenn, illetve erős, csípős íze miatt gyermekeknek sem.

Jótékony élettani hatásain túl, rendkívül finom étel.

A népi gyógyászat szerint a lereszelt torma mézzel elkeverve és átpréselve köhögés, rekedtség és légcsőhurut kiváló ellenszere. Úgy tartották, hogy a napi néhány kiskanálnyi torma-sziruppal az influenza is megelőzhető. Az orvosok megállapították, hogy a torma rendszeres fogyasztása a gyomor-, és hólyagrák kialakulásának veszélyét csökkentheti. Étrendünkbe tehát célszerű beépíteni, mártást és pürét is készíthetünk belőle.

Ecetes torma
Hozzávalók: 1 szál torma (kb. 30 dkg), 1 dl borecet, 1 kk só, 2 ek cukor, tartósító
Elkészítése: A tormát megmossuk, meghámozzuk, és finomra reszeljük. Meglocsoljuk a borecettel, meghintjük a sóval, és a cukorral, késhegynyi tartósítót szórunk rá, és alaposan összekeverjük. Kisebb üvegekbe töltve, hűtőben tároljuk.

Tormabor
Elkészítése: 30 g reszelt tormát 24 órán át 1 l borban áztatunk. Leszűrjük, és étkezés előtt 60 grammnyit fogyasztunk belőle. Vérszegénység elleni erősítő bor.

Tormás ecet
Hozzávalók: 5 dl borecet, 5 dkg frissen reszelt torma, 1 kk só.
Elkészítése: A tormát üvegbe tesszük, ráöntjük a borecetet, és a sót, és 1 hétig érleljük, közben naponta felkeverjük. Leszűrve palackozzuk. Hús- és burgonyasalátákhoz használjuk.

 

 

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!