6 tipp kézmosáshoz, hogy elkerüljenek a betegségek

Sokat hallunk arról, hogy otthonunkban a kórokozókkal szemben az antibakteriális készítményekkel vehetjük fel a harcot. A szakemberek viszont egyre inkább egyetértenek abban, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: könnyebben leszünk betegek. Egy meleg vizes, alapos szappanos kézmosás a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. És ez nem csak a kézmosásra, a fürdésre is igaz.

Sokat hallunk arról, hogy otthonunkban a kórokozókkal szemben az antibakteriális készítményekkel vehetjük fel a harcot. A szakemberek viszont egyre inkább egyetértenek abban, hogy az antibakteriális és fertőtlenítő szerek széleskörű és aktív használatával éppen az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: könnyebben leszünk betegek. Egy meleg vizes, alapos szappanos kézmosás a legjobb módja annak, hogy megszabaduljunk a kórokozóktól. És ez nem csak a kézmosásra, a fürdésre is igaz.

A tisztálkodás már önmagában is eltávolítja a szennyezéseket, csökkenti a baktériumok számát a bőrön, de kémiailag csökkenti a verejtékből származó antimikrobás hatású sók, zsírsavak mennyiségét is. Ha mindez folyamatos fertőtlenítéssel egészül ki, azzal eltávolítjuk a védő baktérium réteget, megnyitva az utat a fertőzések előtt. Ezért sem a felnőtteknek, sem a gyermekeknek nem ajánlott antibakteriális szerekkel tisztálkodni.

A téli időszakban a megfázások és influenzajárványok miatt különösen fontos a kézmosás, de ma már azt is tudjuk, hogy olyan fertőzések továbbterjedésétől is véd, mint az ételfertőzés.

Milyen szappannal mossunk kezet?

A legtöbb boltokban megvásárolható szappan szintetikus alapanyagokból készült. Ezek mind nagyon hatékonyan pusztítják a kórokozókat, csakhogy az összetevőik miatt szárítják a bőrt, mikrorepedések jelennek meg rajta, ahol könnyebben bejutnak a kórokozók. Ha tehetjük, inkább válasszunk kézműves szappant, amely természetes anyagokból készült.  A szappanok alapból antibakteriálisak, a kifejezetten antibakteriálisként árult szappanok ebben nem különboznek a "közönséges" szappanoktól.

6 tipp arra, hogyan előzd meg a bajt

✓ Gyakran és alaposan moss kezet! Az alapos kézmosás – tehát a meleg vízzel és szappannal történő kézmosás – az a módszer, amivel leginkább megakadályozhatod, hogy a fertőzés kórokozói továbbterjedjenek.

✓ Moss kezet mindig, ha 1. hazaérsz, 2. mosdóhasználat után, 3. főzés előtt, 4. étkezés előtt, 5. miután pelenkát cserélsz, beteget ápolsz!

✓ Meddig tart egy alapos kézmosás? Nagyon egyszerű megjegyezni, és tökéletesen működik az ABC-szabály: addig súrold a kezed, ameddig elmormolod magadban az ábécét! Ez nagyjából 15-20 másodperc.

✓ Ne bízd magad a kézfertőtlenítőre! A fertőtlenítőszerek nagyon hasznosak tudnak lenni, de a meleg víz és a szappan együtt még jobb páros.

✓ Alaposan mosd ki a fertőzött szennyest! Ez elsősorban az ágyneműre, alsóneműkre, törülközőkre vonatkozik, bár tulajdonképpen bármi, akár egy koszos ruhaujj is hordozhat fertőzést okozó baktériumokat. Ilyenkor a szokottnál magasabbra állítsd a mosógépen a vízhőmérsékletet. (Az általános, mindennapi mosáshoz elég a 40 C-fok, fertőzés esetén viszont ennél magasabb fokozatot válassz.)

✓ Töröld le és fertőtlenítsd! Fertőtleníts minden olyan felületet, amivel gyakran érintkeztek, például az ajtókon a kilincseket és azt a részt is, ahol a résnyire nyitott ajtókhoz nyúltok. Az étkezőasztal és székek, a tévé távirányítója, a villanykapcsolók is ilyen gócpontok lehetnek. Egészséged védelme érdekében használj környezetbarát tisztítószereket, és jusson eszedbe, hogy a teafaolaj, a citrom, az ecet is kiválóan fertőtlenít.

 

Forrás: TVE

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!