Kispapák és a depresszió

2014. 11. 09.
Szerző: Szimpatika
A Pediatrics szakmai folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68%-al több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik.
A gyermeküktől külön élő illetve idősebb apáknál nem mutatkozik a depresszív tünetek hasonló mértékű növekedése. De vajon mi okozza a kispapa baby bluest, hiszen náluk nem kell számolnunk hormonális változásokkal, mint a kismamák esetében?



Mi okozhatja az apák postpartum depresszióját?

A tanulmány óvatosan világossá tette, hogy ezek az eredmények csak egy összefüggést mutatnak az apává válás és a depresszió fokozódása között. Az eredmények nem azt mutatják, hogy az apává válás ténylegesen depressziót okoz a fiatal apák esetében, de azt érzékeltetik, hogy ez lehetséges.

A kispapák nem szenvednek a kismamákat érintő fizikai változások miatt, de a szülői státusz számos aspektusa igen sok stresszel jár egy fiatal apa számára. Elsőként itt van az alváshiány, és köztudott, hogy a kimerültség depressziót okoz. Másodszor, a kispapák úgy érzik, hogy bizonyos mértékben elvesztették a párjukat. Az anya szeretete egy másik lényre koncentrálódik gyakran jóval intenzívebben, mint ahogy azt a partner szeretné. Ezért a fiatal kispapák elhanyagoltnak érzik magukat, féltékenység gyötri őket, ami ugyanakkor bűntudatot is ébreszt bennük. Az anya és a gyermek közti kapcsolat olyannyira intenzív és kulturális szempontból olyannyira egyedi és speciális, hogy a fiatal férfi úgy érezheti, hogy ő ebbe a világba már nem fér be.

A fiatal apák különösképpen heves és egyfajta fantáziaszerű szerelmet érezhettek a partnerük iránt, és most egy csapásra az egykor szenvedélyes szerelemből csak a koszos pelenkák, a hébe-hóba szex, és a hosszú távú felelősség kínzó terhe maradt. A fiatal apák munkahelye sem olyan biztos, mint egy idősebb, egzisztenciálisan biztosabb helyzetű férfié, és persze a jövedelmük is szerényebb. Emiatt sokszor úgy érzik, nem képesek megfelelően eltartani a családjukat. Mindezek a tényezők nyilvánvalóan hozzájárulhatnak a depresszióhoz.

Miért számít ez?

A depressziós apák ritkábban olvasnak a gyermeknek és kevesebbet foglalkoznak a gyermekükkel, sőt, hajlamosak a testi fenyítésre és gyermekük elhanyagolására. A depressziómentes apákhoz képest a depressziós apák gyermekeit gyengébb olvasási és beszédfejlődés, több viselkedési probléma és magatartási rendellenesség fenyegeti. A tanulmány vezető szerzője, Dr. Craig Garfield a Northwestern Egyetem gyermekgyógyász docense szerint a szülő depressziója romboló hatást fejt ki a gyermekre, különösen a kulcsfontosságú első életévekben. Ezért többet kell segítünk a fiatal apáknak abban, hogy átjussanak ezen a perióduson.

Mit tehetünk?

Kezdetnek elég, ha tisztában vagyunk azzal, hogyan éreznek az apák gyermekük megszületésekor. Figyelmünk nagy része a gyermekre illetve az anyára koncentrálódik, és az apákról rendszerint megfeledkezünk. A megoldás kulcsa a családok és a barátok kezében van. A nagyszülők, nagynénik és nagybácsik is segíthetnek a pelenkázásban, hiszen sok kispapa szívesen cseréli a pelenkát, de a többség undorodik ettől a feladattól. A barátnők karon foghatják a mamát és elvihetik egy-két órára sétálgatni, hogy a papának is legyen néhány nyugodt, bensőséges perce az újszülöttel, már amennyiben igényli. Vagy ha a papa vágyik egy ki egyedüllétre, a barátok felajánlhatják, hogy segítenek a mamának, amíg az újdonsült apuka egy kis „levegőhöz" jut.

Az éjszakák ismét csak kemény megpróbáltatást jelentenek, főleg ha a papa mindennap dolgozik. Sok fiatal kispapa nem teheti meg, hogy szabadságra menjen a gyermek születésekor, így egész nap dolgoznak, este pedig a kismamával felváltva próbálják álomba ringatni az újszülöttet. A családtagok és a barátok is bevállalhatnak egy-egy éjszakát, hogy az apa végre végigaludhasson egyet.

Néha a legegyszerűbb dolgok hozzák a legnagyobb változást. Most hogy tudjuk, milyen nehéz időszakon mennek keresztül a fiatal kispapák gyermekük születésekor, azt is tudjuk, hogy támogatásukkal megelőzhetjük a depressziót és ennélfogva a gyermek későbbi olvasási és beszédproblémáit, ily módon pedig idejekorán megtörhetjük a családi problémák ördögi körét.

forrás: webbeteg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!