Tudnivalók a gyermekágyi időszakról a pszichológus szemével

2020. 09. 05.
Szerző: Szécsi Judit
|
Amikor egy édesanya visszaemlékszik és mesél gyermeke világra hozataláról, leginkább a pozitívumokat emeli ki, míg a negatív események kisebb hangsúlyt kapnak az elbeszélésekben, vagy anekdotaszerűen jelennek meg, tehát egy baba születése a legtöbb esetben visszatekintve pozitív színezetet kap.

Érdemes tudatosítani azonban azokat a tényezőket, amelyek befolyásolják a várandósságot, a szülést és az azt követő időszakot, a kismama mentális állapotát, ezen keresztül a családi miliőt, és a gyermek fejlődését, ugyanis az anya hogyléte jelentős hatással van a gyermek (egészséges) személyiségfejlődésére.

A szülés utáni (post partum) depresszióról talán mindenki hallott már, fontos azonban tisztázni, hogy ez egy hosszabb ideig fennálló állapot, szemben az ún. baby blues-zal, ami néhány napon, esetleg héten át tart. A szülés utáni depresszió kialakulásában biológiai és hormonális hatások játszanak szerepet, tehát semmiképpen nem akaratlagosan befolyásolható állapotról van szó. Vannak azonban olyan hajlamosító tényezők, amik a kialakulás valószínűségét növelik. Ilyen többek közt a kimerültség, nehéz szülés, perfekcionizmus, alacsony önértékelés, korábbi depressziós epizódok, kapcsolati nehézségek, de egyéb pszichés okok is hozzájárulhatnak a kialakulásához (pl. az édesanya nem érzi magát a helyén a családban). További rizikó tényezők a nem kívánt terhesség, egyedülálló anyaként való gyermekvállalás, sérült gyermek születése, saját édesanyával és/vagy párral való rossz kapcsolat.

A post partum depresszió tünetei viselkedéses, motivációs, kognitív és fizikai szinten is megjelennek: a kismama lehangolt, határozatlan, fáradékony, nem tud aludni, szorong, gyakran dühös, a nehézségekért önmagát hibáztatja, akár gyűlöli is magát azért, mert kudarcai vannak. Negatívan látja a jövőt, úgy érzi, alkalmatlan az anyaságra, akár el is taszítja magától ezt a feladatot, közben pedig erős bűntudatot érez.

Egyáltalán nem ritka problémáról van szó – előfordulási gyakorisága 10-15% –, azonban a szégyenérzet és bűntudat miatt csak a kismamák töredéke kap szakszerű segítséget (maga a post partum depresszió így aluldiagnosztizált). Sajnos pusztán elhatározással, egyedül nem orvosolható a probléma; pszichiáter, pszichológus beavatkozása szükséges: átmenetileg antidepresszáns, illetve hosszútávon pszichoterápia segíthet.

A hangsúly valójában a megelőzésen van: az édesanya a lehetőségekhez képest az első hat hétben igyekezzen pihenni, az apának, hozzátartozóknak meg kell próbálni az édesanyát tehermentesíteni, amennyire csak lehet. A család részéről ez a segítség, illetve az édesanya erőfeszítéseinek elismerése rendkívüli fontossággal bír. Mivel nem egy szándékolt viselkedésről van szó, fontos, hogy a családtagok ne hibáztassák az édesanyát, inkább bátorítsák abban, hogy szakember segítségét kérje.

A post partum depressziót fontos elkülöníteni az ún. gyermekágyi pszichózistól, ugyanis utóbbi esetében az anyának tévképzetei, hallucinációi vannak (pl. a baba bántani akarja, vagy ő akar kárt tenni gyermekében). Fontos szót ejteni továbbá az ún. traumás szülésről, amikor az édesanya számára fizikai értelemben traumatikus a szülés, vagy valamilyen okból kifolyólag a szülés folyamatának megélése jelent traumát a kismama számára – ez a későbbiekben poszttraumás stressz zavart is okozhat.

A táplálás, szoptatás ugyancsak gyakran félelemmel tölti el az édesanyákat. Ezzel kapcsolatban a legfontosabb azt kiemelni, hogy egy baba szopási nehézségeinek hátterében számtalan ok húzódhat, nem kell azonnal kudarcként megélni azt, ha nem megfelelő a táplálás, sokkal fontosabb kideríteni a mögöttes okokat. Érdemes a helyes szoptatási technika elsajátítására figyelni, illetve tudatosítani, hogy az édesanya túlterheltsége, szorongása is negatívan befolyásolja a szoptatás sikerességét.

A szülésélmény feldolgozása szintén fontos folyamat: noha elsőre azt gondolnánk, ez csak a traumatikus szüléseknél lényeges, minden esetben érdemes ezzel az élmény-csomaggal foglalkozni. A kismamák és édesapák, illetve a közeli hozzátartozók az által, hogy elmesélik élményeiket, félelmeiket, kételyeiket, újra felidézik az eseményeket, és rekonstruálva azokat újra átélhetik érzéseiket, ami lehetőséget nyújt arra, hogy új jelentést tulajdonítsanak az egyes mozzanatoknak, amik korábban esetleg más, negatív érzelmi színezetet kaptak. Az egész folyamat azért rendkívül hasznos, mert segít a kismamáknak abban, hogy önértékelésük helyre álljon, de jótékony hatással van a párkapcsolatra, illetve az anya-gyermek kapcsolatra is, illetve nagyobb valószínűséggel lesz nyitott az édesanya újabb gyermekvállalásra. A szülésélmény feldolgozásának jó indikátora az, hogy miként beszél az édesanya a szülésről: tapasztalat szerint a feldolgozást az jelzi, ha az élménybeszámolóban az érzelmek kvázi kisimulnak, nem jelenik meg az anya mondandójában intenzív szorongás, indulat, vagy csalódottság.

Az édesanyán kívül a babát is lehet segíteni a születés élményének feldolgozásában. A szülői test melege, az ún. „aranyóra” közvetlenül a születés után, vagy a későbbiekben pl. a babamasszázs, hordozás nagyon sokat jelent a baba számára is.

Végezetül látni kell, hogy egy kismamának számos olyan körülménnyel is meg kell vívnia, melyeket nem, vagy csak kis mértékben tud befolyásolni. A babák különböző temperamentummal születnek, illetve a várandósság és szülés az édesanyákban feleleveníti a saját gyermekkori élményeiket, ami érzelmileg ugyancsak felkavaró lehet. Annak ellenére, hogy ez egy érzelmi szempontból nagyon szenzitív szakasz, lehetőséget nyújt arra is, hogy a kismama saját kora gyermekkori sérelmeit, élményeit átdolgozza, tehát felfogható egyfajta reparációs időszaknak is. A nyugodt édesanya képes babája érzelmi állapotára, szükségleteire hangolódni, megnyugtatni, olyan módon viszonyulni hozzá, aminek mentén kiegyensúlyozott gyermek válik az újszülöttből. Nem az az elérendő cél tehát, hogy egy anyuka tökéletes legyen, az „elég jó anya” ugyanis teljes mértékben képes arra, hogy elfogadva saját gyengeségeit, biztonságos bázist nyújtson gyermekének.

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
63 642
Aktív eset:
45 461
Gyógyult:
16 646
Elhunyt:
1 535
Karanténban:
27 050
Mintavétel:
1 002 093
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.10.27. 09:11

A nyitólapról ajánljuk

Októberi akció

Actival Extra filmtabletta

120 db

5 200 Ft

43,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 700 Ft

30 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

100 g

3 580 Ft

35,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

30 db

1 910 Ft

63,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

4 440 Ft

148 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

5 690 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

2 090 Ft

41,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 330 Ft

116,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® Extra filmtabletta

50 db

2 390 Ft

47,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocuvite® lutein forte étrendkiegészítő tabletta

30 db

3 050 Ft

101,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 910 Ft

95,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 630 Ft

135,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 770 Ft

55,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Degasin® lágy kapszula

32 db

1 950 Ft

60,9 Ft/db
Gyógyászati segédeszköz*

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 060 Ft

128,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nasivin® Classic 0,5 mg/ml tartósítószermentes oldatos orrspray

10 ml

1 930 Ft

193 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 970 Ft

9,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 090 Ft

68,2 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

1 720 Ft

107,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 220 Ft

87,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el