Küzdjön az öregedés ellen: egyszerűbb, mint gondolná

Szerző: Szimpatika
Az, hogy miként fogunk kinézni 10, 20 vagy 40 év múlva, csak részben függ a genetikai örökségünktől. Nagy mértékben játszik szerepet az öregedésben az életmódunk is. Ha szeretnénk sokáig megőrizni a fiatalos külsőt, szokjunk le néhány káros tevékenységről! Összeszedtünk néhányat.
Dohányzás

Mindenki tudja, mennyire káros az egészségünkre a dohányzás, de a cigaretta sajnos az arcunkon, bőrünkön is nyomot hagy. A dohányzás során ugyanis olyan enzimek aktiválódnak a szervezetben, melyek felgyorsítják a bőrt feszessé tévő kollagén roncsolódását. Ez és a jellegzetes mozdulatok okozzák a dohányosok szája körüli, sok apró ráncot.

Koplalás

A koplalás és az egészségtelen diéták segítségével ugyan gyorsan leadható néhány kiló, de hosszú távon biztosan nem nyújtanak megoldást, ráadásul hamar vissza is szedjük, amit lefogytunk. Kutatások emellett bizonyították azt is, hogy a koplalós diéták öregítenek, csökkentik ugyanis az energikusságunkat, nehezebben koncentrálunk tőlük, a hangulatunk is rosszabb lesz. A bőrünk is megsínyli a túl gyors változásokat, nincs ugyanis ideje alkalmazkodni a súlyvesztéshez, ezért ráncos és megereszkedett lesz.



Alváshiány

Igaz, hogy ahogy egyre idősebbek leszünk, úgy lesz egyre kevesebb alvásra szükségünk, ám ez nem azt jelenti, hogy éjszakánként három-négy óra elegendő. A túl kevés alvásnak számos kellemetlen egészségügyi hatása van, többek között fokozza a krónikus betegségek kialakulásának esélyét, hozzájárul a testsúly növekedéséhez és kognitív problémákat is okoz.

Haragtartás


A megbocsájtás képessége éveket adhat hozzá az életünkhöz, állítják szakemberek, akik szerint ha nem tartunk haragot másokkal, az hozzájárul a testi és lelki egészséghez, csökkenti a vérnyomást és a depressziót. Aki nem haragtartó típus, azt kevésbé érinti a stressz az életében, és ritkábban jelentkeznek nála szorongásos tünetek. A stressz és a szorongás pedig gyorsítja a kognitív képességek romlását, a krónikus betegségek kialakulását.

Lustaság

Szintén unásig ismételt téma: aki rendszeresen sportol, az jóval lassabban öregszik és a krónikus betegségek kialakulásának esélyét is hatékonyan tudja csökkenteni a mozgás segítségével. A mozgásnak azonban néhány, gyakran figyelmen kívül hagyott előnye is van. Jótékony hatással van a csontokra, így segít a csontritkulás elleni harcban. Javítja a koordinációt és az egyensúlyérzéket, így csökkenti az esések kockázatát. A mozgás során az ízületeink is megedződnek, ami létfontosságú ahhoz, hogy később elkerülhessük a sérüléseket.

Forrás: Házi Patika

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!