A térdhajlatban kialakuló Baker-ciszta kezelése
Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája a Baker-ciszta kialakulásáról és kezelési módjáról beszélt.
Folyadékgyülem a fájdalom hátterében
A térd normál működésében igen fontos szerepet játszik az ízületi folyadék, mely egyfajta kenőanyagként funkcionál. Abban az esetben, ha a térdízület a kelleténél több folyadékot termel, az egy idő után felhalmozódik és cisztát alakít ki. Ahogy a ciszta nő, nyomhatja a környező ereket és trombózist imitálhat, esetleg ki is válthatja azt. A ciszta különböző méretűre nőhet, így találkozhatunk egészen apró, ujjbegynyi, vagy akár gesztenye nagyságúval is. Ilyenkor a térhajlatban lévő ízületi tok kiboltosul, és ahogy megtelik folyadékkal, egy szelep segítségével lezáródik, ami ezt a folyadékot beengedi, ám távozását már megakadályozza.
Baker-cisztára utaló tünetek
- Duzzanat a térdhajlatban
- Fájdalom, amely általában terhelésre vagy térdhajlításkor jelentkezik
Fontos a mögöttes okok felderítése
A Baker-ciszta leggyakrabban nem önálló kórkép, hanem egy tünet, melyet általában kezeletlen ízületi gyulladás vagy porckopás eredményez, melynek következtében több ízületi folyadék termelődik. Éppen ezért kezelésében elengedhetetlen az alapprobléma kezelése, e nélkül a ciszta újra és újra kialakulhat, így a gond csak átmenetileg szűnik meg. Amennyiben a kiváltó okot kezelik, úgy a ciszta a legtöbb esetben visszahúzódik és így nincs szükség a lecsapolására vagy műtéti kimetszésére, legfeljebb a gyulladás csökkentésére, mely injekciós-infiltratív technikával könnyen orvosolható. Műtétre a legritkább esetben kerül sor.
Aktív fájdalomcsillapítás segítségével mindkét jellemző alapprobléma, a porckopás és az ízületi gyulladás is megszüntethető. Gyors megoldást nyújthat mindkét esetben a hialuronsavas kezelés, mellyel megakadályozható a porcréteg elvesztése, és ez egyben a porcsejtek működését is segíti. Kutatások kimutatták továbbá, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők esetében is hatásos, hiszen náluk kevesebb termelődik ebből az anyagból.
Forrás: Fájdalomközpont
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Főtt ételek tárolása – Legyünk tudatosak, dobjunk ki kevesebbet!
- Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban
- Mit tehetünk az egészséges alvásért?
- Melegkiütés vagy napallergia?
- Otthon végezhető gyakorlattal fejleszthető a csecsemők csípőízülete
- Mesterséges intelligencia segíti a gyógyszerkutatást
- A napfénytől még az alvásunk is jobb lesz
- Új módszer segíthet több millió asztmás beteg életén
- A gyorsételek és a túlzott cukor-vagy koffeinbevitel ronthatja a vizsgaeredményeket
- A pislogás nem csak tisztítja a szemet
- Már az ókori görögök is megemlékeztek az édesanyákról
- Így szelídítsük meg a digitális világot!
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!