Fájdalom az ujjakban – A nyeregízületi porckopás

A nyeregízületi porckopásról általában csak a diagnózist követően hallanak először a páciensek, pedig sokakat érintő betegségről van szó. Dr. Hetthéssy Judit Réka kézsebész szakorvos, a Semmelweis Egyetem tudományos munkatársa mellett Kocsis Kata gyógytornász-fizioterapeuta mondta el, milyen tünetek esetén indokolt a szakorvos felkeresése.

Dr. Hetthéssy Judit RékaMilyen típusú betegségről van szó nyeregízületi porckopás esetén?

A hüvelykujj tövénél, a csukló magasságában található az ún. nyeregízület, melynek porcborítéka idővel elkophat. A hüvelykujj bizonyos, típusos mozdulatokra jelentkező éles, nyilalló fájdalma hívhatja fel a figyelmet a nyeregízületi artrózisra: a nyeregízület porcos felszíne elkopik, mely ízületi belhártya-gyulladást, ennek megfelelően többnyire fájdalmat indukál. Kialakulásában számos tényezőt említhetünk meg: leginkább az erőltetés, a túlzott számítógép- és okostelefon-használat, a házimunka, a sporttevékenység és az esetleges korábbi sérülések játszhatnak kiemelkedő szerepet. Típusos tünetekkel jár, melyeket lényeges időben felismerni, és a kezünk fájdalommentes és megfelelő működésének megőrzése érdekében fontos komolyan venni.

Milyen tünetekkel kell számolniuk a betegnek?

A nyeregízületi artrózisra jellemző, hogy a fájdalmat akár a mindennapok során gyakran ismételt mozdulatok is előidézhetik, pl. csavaró mozdulatok, tárgyak megfogása, a hüvelykujj különféle mozdulatai, önellátási feladatok. A fájdalom állandósulhat és ellehetetlenítheti a terhelést, megkeserítheti a legegyszerűbb tevékenységek elvégzését is. Súlyosabb esetben a fájdalom nyugalomban vagy akár éjszaka is jelentkezhet. A kopás előrehaladásának egyes szakaszaiban a fájdalmak súlyosbodására kell számítani, illetve arra, hogy a fájdalmas időszakokat egyre ritkábban és egyre rövidebben váltják fel fájdalmatlan időszakok.

Kiket érinthet elsősorban a betegség, és mekkora nehézséget jelent a diagnosztizálása?

Előfordulása nőknél 4-5-ször gyakoribb, mint férfiaknál. Akár 40 éves kor körül is elkezdődhet a porckopás folyamata, leggyakrabban azonban az 50 év felettieket sújtja a betegség. Amennyiben a hozzáértő szakember (kézsebész) a fenti tünetek alapján nyeregízületi porckopásra gondol, ezt a gyanúját célzott fizikális vizsgálat mellett, röntgenfelvétel készítésével erősítheti meg. Fontos, hogy a megfelelő és hatékony kezelési terv felállításához a nyeregízületi porckopást a vizsgálat során elkülönítsük egyéb, csuklófájdalommal járó betegségektől, hiszen így alakíthatunk ki személyre szabott kezelést a mielőbbi fájdalommentes élet érdekében.

Milyen kezelési módok állnak rendelkezésre?

A terhelést követően fellángoló, fájdalmas periódusok kezeléséé a főszerep, hiszen magát a porckopás folyamatát feltartóztatni nem tudjuk. A porckopás terápiájában a legfontosabb cél a fájdalom csökkentése, a gyulladás csillapítása és a mozgásképesség, a kézfunkció, így az életminőség javítása, lehetőség szerint műtét nélkül, amelyet csak a legszükségesebb esetben ajánlunk. A kezelést a kéz betegségeiben járatos kézsebész/reumatológus/ortopéd-traumatológus rendeli el, és fontos, hogy szintén ezen a területen képzett gyógytornász vagy fizikoterapeuta végezze el. A fájdalmaktól részben vagy teljes mértékben megszabadulhatunk a megfelelő kezelés alkalmazásával. Lényeges szerepet játszik a gyulladáscsökkentők időszakos szedése, valamint a fájdalmas ízületet célzottan a megfelelő pozícióba (nyugalomba) helyező, szakszerű ortézis (rögzítő) viselete. Ezen kívül is számos kezelési lehetőség áll rendelkezésre, pl. a lágylézer, amely sejtszinten felgyorsítja a regenerációt és lerövidíti a gyógyulás idejét, vagy a terápiás ultrahang, amely fájdalom nélkül, hullámok gerjesztésével segítheti a szövetek ellazulása mellett a lokális vérkeringés fokozást, ezáltal támogatja a szöveti regenerációt. Napjainkban a hialuronsav-tartalmú ízületi injekciók is hatékony segítséget jelentenek a porckopás kezelésében.

Ha a fenti módszerek nem hozzák meg a kívánt eredményt, csak a műtét jelenthet megoldást?

Igen, ennek során a fájdalmat generáló sérült, kopott ízületi porcfelszín eltávolításra kerül, és a porckopással járó gyulladás által tönkretett szalagok szerepét pótolni kell. A műtét minimális kórházi tartózkodást igényel, elvégezhető altatásban, illetve regionális érzéstelenítésben is. A mindennapi tevékenységek végzéséhez a megfelelő rögzítőeszköz viselete mellett már a műtét utáni héten visszatérhetünk, azonban a terheléssel járó feladatok fájdalmatlan elvégzése csak néhány hetes/hónapos gyógytornász vagy fizikoterápiás szakember által felügyelt rehabilitációt követően lehetséges. A beavatkozásnak köszönhetően a nyeregízület terhelhető és megfelelő mozgástartományú lesz, ami azért különösen lényeges, mert a kézfunkció akár 80%-át is a hüvelykujj sugarának megfelelő működése adja. Tehát amennyiben a nyeregízületi porckopás felfedezésre kerül, a megfelelő kezelés mellett nem szükséges lemondani a fájdalommentes életről és a kedvenc sporttevékenységekről, hobbikról sem.

Megelőzhető-e a betegség kialakulása?

A porckopásnak jelenleg nincs a klinikai gyakorlatban alkalmazható megelőzési stratégiája, így kiemelt jelentőségű, hogy típusos tünetek esetén mielőbb forduljunk szakértőhöz, illetve elkészüljenek azok a kép­alkotó vizsgálatok, amelyek a klinikai vizsgálattal együtt megerősíthetik a nyeregízületi porckopás diagnózisát. Megfelelő időben megkezdett, jól kiválasztott és végrehajtott terápia mellett elkerülhetővé válhatnak a műtét nélküli kezeléssel nem uralható, fájdalmas periódusok.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!