Testmozgással jelentősen csökkentheti a vérnyomását

2014. 04. 30.
Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás kezelésének egyre elfogadottabb módja az életmód-orvoslás. Egy frissen megjelent tanulmány ismételten ráirányítja a figyelmet a mozgás jelentős vérnyomáscsökkentő hatására. Erről, és a rendszeres edzés hatékonyságáról dr. Kapocsi Judit, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája beszélt.

Sokan tévesen úgy gondolják, hogy hipertónia esetén a rendszeres sportolás elkerülendő. Az igazság ezzel szemben az, hogy a rendszeres mozgásnak jelentős vérnyomáscsökkentő hatása lehet. Ráadásul a rendszeres sportolással nem csak közvetlenül a szívre gyakorolhatunk jótékony hatást, de segítségével megszabadulhatunk a túlsúlytól is, mely köztudottan a hipertónia egyik fő rizikófaktora.

8 hét alatt 24 Hgmm

Egy frissen megjelent tanulmányban harminc, 40-50 év közötti túlsúlyos hölgynél vizsgálták a rendszeres mozgás egészségre gyakorolt hatását. A résztvevők 8 héten keresztül heti 3x20 perces kardio mozgást végeztek, a 4 km/órás sebességű gyaloglás során szívfrekvenciájukat a maximális pulzusszám 60-70%-án tartották.

A rendszeres mozgás eredményeképpen a 8. hét végére szisztolés vérnyomásuk átlagban 24 Hgmm-rel lett alacsonyabb: míg a vizsgálat kezdetekor az érték átlag 148 Hgmm volt, a 8 hét alatt átlag 124 Hgmm-re csökkent.

Vérnyomáskezelés életmód-orvosi megközelítéssel

Az orvosi világban sorra közölt tudományos eredmények ma már a mindennapi kezelésben is helyet követelnek. A magas vérnyomás kezelése komplex megközelítést igényel, amelyben, ha csak lehet, kiemelt szerephez kell jutnia az életmóddal, mozgással történő orvoslásnak.

„Egy magas vérnyomásban szenvedő beteg kezelése emiatt ma talán még összetettebb és még nagyobb odafigyelést igényel a szakorvos részéről, mint tíz évvel ezelőtt – mondja dr. Kapocsi Judit. – A kezelés első lépéseként részletes kivizsgálás alapján pontosan meg kell határozni a betegség stádiumát, a magas vérnyomáshoz vezető életút fontosabb lépcsőit, és az esetlegesen már meglévő szervkárosodások mértékét. Ezt követően, ezek ismeretében tudunk a betegnek szakszerű, személyre szabott kezelési tervet ajánlani. Van, akinél az életritmusba sajnos nem lehet beépíteni rendszeres mozgást, de szerencsére egyre több betegnél lehet rá közösen módot találni. A kezelést innen kezdve komplexen, a szükséges gyógyszerek beállítása mellett, a mozgásprogramot kidolgozó és mindvégig követő szakemberrel közösen folytatjuk.”

Az életmód-orvoslást is tartalmazó komplex kezelés pár hetet vagy hónapot vesz igénybe, ami alatt szükséges a rendszeres kontroll, a programban részt vevő szakemberek folyamatos szakmai konzultációja, és szükség esetén a gyógyszeradagok utánállítása is.


Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!