A sport szerepe a magas vérnyomás kezelésében

Szerző: Szimpatika
A magas vérnyomás egy olyan betegség, ami tömegeket érint. Érdekes módon azonban sokan nem veszik komolyan ezt az állapotot, ami súlyos gondok kialakulásához is vezethet. Pedig a kezelése sokszor nem is olyan nehéz, ha tudjuk, mit kell tenni, és segítségünkre van ebben egy orvos is.

Dr. Kapocsi Judit tanárnő, a Trombózisközpont magasvérnyomás-specialistája elmondja, hogy miért fontos a sport a magas vérnyomás kezelésében, és hogy hogyan is kell mozognia azoknak, akik ebben a betegségben szenvednek.

„A sport szerepe a magas vérnyomás kezelésében igen nagy, több haszna is van. Ha túlsúlyos a beteg, ami gyakran együtt jár a magas vérnyomással, könnyebben szabadul meg a kilóitól. Ezenkívül tudjuk, hogy a sport javítja a fizikai kondíciót, jobb közérzetet biztosít, és nem utolsó sorban oldja a stresszt, vagyis ilyen módon képes csökkenteni a vérnyomást” – tájékoztat a specialista.

Nem kell kapkodni

A magas vérnyomás nem játék, és a nem megfelelően megválasztott mozgásformák akár ronthatnak is a helyzeten. Ezért lehetőleg ne az edzőtermek hatalmas súlyaival szemezgessünk, hanem valami könnyedebbel próbálkozzunk.

„Magas vérnyomásos betegeknek laza testmozgással járó sportolás ajánlott, a nagyobb terhelést lehetőleg kerülni kell, de mindenképpen fokozatosságra kell törekedni. A legjobb, ha a beteg úszik, fut vagy sétál, hiszen ezek a sportok egyébként is könnyen kivitelezhetőek és nem is annyira időigényesek. Ezen kívül tökéletesek a labdajátékok és a gimnasztikára épülő sportok is. Mielőtt azonban elvárnánk, hogy a sport tökéletesen orvosolja a problémánkat, nem árt egy orvossal is egyeztetni, hogy megtudhassuk, milyen az állapotunk, és hogy pontosan mit is kell tennünk” – mondja dr. Kapocsi Judit.

Élvezni is kell

Természetesen a jó eredmények eléréséhez nem csak arra kell figyelni, hogy az adott sport milyen hatással van a testre, hanem arra is, hogy a beteg élvezze, amit csinál, hiszen a hatás így lesz tökéletes.

„A fizikai aktivitást fokozatosan kell felépíteni, a terhelést csak lépcsőzetesen szabad emelni. Nem teljesítménycentrikusan, hanem kedvünkre való mozgást választva kell sportolni, ellenkező esetben nem hogy nem fejti ki a mozgás a jótékony hatását, hanem még ronthat is az állapoton, hiszen azon fogunk idegeskedni, hogy miért is kell nekünk ezt csinálni. Ideális lenne a napi fél óra fizikai aktivitás, de már heti 2x1 óra is nagyon jó hatással lesz a szervezetre” – tudjuk meg a Trombózisközpont szakértőjétől.


forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!