Májgyilkos gyógyszerek

Szerző: Szimpatika
Leggyakrabban antibiotikumok, nemszteroid gyulladásgátlók és sztatinok okoznak heveny májelégtelenséget – írja a gyógyszer okozta májkárosodásokat áttekintő cikkében a PharmaOnline.

A gyakoriságáról nincsenek pontos adatok. A megbetegedések közül a sárgaság 2 százalékát, az akut hepatitiszszindróma 10 százalékát, a heveny májelégtelenség negyedét gyógyszer okozza. Számos, egyébként kitűnő gyógyszert hepatotoxicitása miatt kellett visszavonni a piacról. Egyre több adat van az alternatív medicina által alkalmazott szerek májkárosító hatásáról is.

A cikk sorra veszi a gyógyszerek okozta különböző típusú májkárosodásokat, megemlítve azt a diagnózist nehezítő tényezőt, hogy miközben az ipari toxinok használata egyre szigorúbb szabályozás alatt áll, számos növényi alkaloida, mikotoxinok, gyógyteák, paramedicinális szerek, roboráló anyagok, recept nélkül beszerezhető gyógyszerek, élvezeti anyagok, teljesítményfokozók és kábítószerek fogyasztása nem ellenőrizhető. Nehezíti a diagnózist az is, hogy néhány esetben a májbetegség tünetei a gyógyszerszedés elhagyása után hetekkel, hónapokkal jelentkeznek. Általában a gyógyszer okozta májkárosodás gyakoribb és súlyosabb olyan egyéneknél, akiknek már van valamilyen májbetegsége.


Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!