Trombózisos halálesetek miatt szigorodnak a fogamzásgátló-felírás szabályai

Szerző: Szimpatika
Az utóbbi időben egyre többet hallani a hormonális fogamzásgátlók okozta, halálos kimenetelű trombózisos esetekről, ezért az Európai Gyógyszerügynökség szigorítaná ezen készítmények felírását. A tabletták veszélyeiről professzor Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája beszélt.

Egy közelmúltban történt európai áttekintés megerősítette azt az eddig is ismert tényt, hogy a hormonális fogamzásgátlók lényegesen megnövelik a vérrögképződés kialakulásának kockázatát. Bár ez a veszély az orvosok és a tablettát szedő nők többségének körében eddig sem volt titok, korábban mégis kevés hangsúlyt kapott ez a rizikó. Az elmúlt években Európa-szerte történt halálesetek miatt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) nemrégiben közleményt adott ki, melyben felhívja a szakemberek figyelmét a fogamzásgátlók kockázataira. A jelentés szerint ezeket az orvosnak minden esetben közölnie kell a pácienssel, akit a trombózis tüneteiről is tájékoztatnia kell. Az viszont sokak szerint már más kérdés, hogy az orvosok ezt valóban betartják-e.

Az EMA után az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) is kiadott egy tájékoztató levelet, melyben többek között az áll, hogy idővel a mélyvénás trombózis rizikófaktorai változhatnak (az életkor, testsúly, egyéb betegségek stb. függvényében), így a készítményt felíró szakembernek folyamatosan tájékoztatnia kell a beteget a veszélyekről és a szűrések lehetőségéről. Az OGYI továbbá kéri az orvosokat, hogy minden esetben jelentsék az intézetnek azokat a mellékhatásokat, melyek feltehetően a fogamzásgátlók szedésének tulajdoníthatók.

Kockázati tényezők

„A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó vérrögképződés kockázata a szedés első évében a legnagyobb – ez abban az esetben igaz, ha korábban még sosem szedett kombinált hormonális fogamzásgátlót, illetve ha abbahagyta egy időre a fogamzásgátló szedését (4 hétre van annál hosszabb időtartamra). A vérrögképződés kockázata akkor is nagyobb, ha Önnél eleve emelkedett a kockázat” – olvasható az OGYI közleményében.

Eleve emelkedett kockázatról beszélünk, amennyiben genetikai hajlama van az illetőnek a trombózisra (trombofília). Ezt egy egyszerű vérvétellel meg lehet állapítani.

„Szűrővizsgálatot mindenképp kell csináltatni, ha úgy készül valaki fogamzásgátló szedésére, hogy már volt trombózis a családjában. Amennyiben genetikai hajlamot igazolnak – a leggyakoribb az V. véralvadási faktor ún. Leiden-mutációja és a metiltetrahidrofolsav-reduktáz enzim (MTHFR) mutáció/polimorfizmus –, akkor oda kell figyelni a megfelelő életmódra (túlsúly leadása, dohányzás abbahagyása), valamint más védekezési módszert érdemes választani. Ha azonban korábban már Önnél is megtörtént a baj, akkor véralvadásgátló szedése javasolt” – mondja prof. Blaskó György.

A mélyvénás trombózis tünetei

Bár a trombózis olykor semmilyen tünetet nem okoz, általánosságban a következő jelek utalhatnak a problémára. Ha ezeket tapasztalja, mindenképp forduljon orvoshoz!

  • Alsó lábszár fájdalma
  • Az adott végtag bőrének elszíneződése
  • Ödéma
  • A lábfej hátrahajlításakor a térdhajlatban lévő erős fájdalom (a fő törzset elzáró vérrög esetén jellemző)

 

Forrás: Trombózisközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!