Milyen vizsgálatok szükségesek a fogamzásgátló szedése előtt?

Forrás: Trombózis Központ
A fogamzásgátló tabletták és a vérrögök kapcsolatáról sokszor esik szó, ennek ellenére sokan mindenféle előzetes vizsgálat nélkül kezdik el a szedésüket, pedig sok olyan esetről hallani, amikor a készítmény miatt mélyvénás trombózis, esetleg tüdőembólia lép fel.

Dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa a trombózis rizikóbecslés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A trombózis és a fogamzásgátlók kapcsolata

A véralvadás igen bonyolult biokémiai folyamatok eredménye, melyben számtalan anyag vesz részt. Vénás trombózis esetén a véralvadás/vérzékenység kényes egyensúlya megbomlik, az ún. véralvadási kaszkádba hiba csúszik (ennek során a véralvadásban szereplő enzimek, fehérjék, faktorok vízesésszerűen aktiválják egymást), így fokozódik a véralvadás. A fogamzásgátló tabletták olyan folyamatokat indíthatnak be, melyek ezt befolyásolják, így könnyebben alakulnak ki életveszélyes vérrögök.

Mivel érdemes vigyázni?

Fontos tudni, hogy nemcsak a fogamzásgátló tabletták, hanem mindenféle hormonális fogamzásgátló módszer fokozza a trombózis esélyét, így ezekkel nem árt óvatosnak lenni. A tabletták közül a szakemberek szerint a legkevesebb veszélyt az ún. minipillek, azaz a csak progeszteront tartalmazó készítmények jelentik, míg a kombináltak (melyek ösztrogént és progeszteront is tartalmaznak) esetén nagyobb a rizikó. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a drospirenon típusú progesztinek trombózis-provokáló hatására már az FDA is felhívta a figyelmet.

Érdemes szedés előtt trombózis rizikóbecslésen részt venni

A veszély sajnos nem elhanyagolható, ezért fontos lenne mindenkinek (vagy legalább azoknak, akiknek a családjában volt már trombózis) trombózis rizikóbecslésen részt venni, aki valamilyen hormonális fogamzásgátlót szeretne szedni. Ugyanis gyakran megesik, hogy valakiben ott a hajlam, ám nem tud róla egészen addig, amíg plusz provokáló tényező meg nem jelenik - figyelmeztet dr. Ercsei Ibolya hematológus.

Miből áll a rizikóbecslés?

A trombózis rizikóbecslés során az orvos figyelembe veszi az érintett életkorát, saját és családi anamnézisét, életvitelét (folyadékfogyasztás, dohányzás), testsúlyát, jelenlegi és korábbi betegségeit, valamint természetesen laborvizsgálattal kideríti, van-e valamilyen genetikai mutációja, mely fokozná a trombózis hajlamot (trombofília).

Ezek a legszükségesebb vizsgálatok:

  • Trombofíliavizsgálatok (FV Leiden, FII 20210, Protein S/C, Antithrombin)
  • Szerzett thrombofília(Lupus anticoagulans , antifoszfolipid antitestek)
  • Vérkép, rutin labor
  • D-dimer
  • INR, APTI,TI , fibrinogén
  • FVIII
  • Vércsoport

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!