Apaszemmel: Halált okoz

2013. 11. 02.
Szerző: Küttel Dávid
Jólesik, amit Györgyi ír, de legfőképpen azt értékelem, ahogy elviseli azokat a jelenségeket, amik a mindennapjaimat kísérik, mióta próbálkozom azzal, ami eddigi életemben lehetetlennek tűnt. Többször nekiálltam már a leszokásnak, de idén nyáron döntöttem el igazán: nem akarok dohányozni.

Sajnos, ez nem megy olyan könnyen...

20 évvel ezelőtt Hollandiában voltam egy néptáncfesztiválon, ahol megvettem az első saját doboz cigimet. Ez a fesztivál egyébként a világ egyik legjobb néptánctalálkozója volt. A kilencvenes évek elején mi lényegében még nem is jártunk külföldön: akkor azt hittem, enyém a világ, és én vagyok a legnagyobb srác a földön... Ma már látom, hogy mekkora baromság volt mindennap vásárolni (minimum) egy doboz cigit! Most még néha szenvedek, amikor jön az a bizonyos inger, és nem mondom, hogy egyszerű, de megállom, hogy ne gyújtsak rá. Most lapzárta van, és az utolsó percig húztam az írásom leadását, mert magam sem hiszem el, hogy idáig kibírtam, de most azt érzem, hogy menni fog! És sikerülnie kell a gyerekeim miatt! A kicsik, remélem, még elfelejtik, hogy én valaha dohányoztam, az pedig nem zavar, hogy a nagyobbak látják, hogy micsoda kínszenvedés letenni ezt a füstölgő rudat. Az is motivál, hogy ha majd pár év múlva valami buliban ne adj’ isten kipróbálják, akkor a szemükbe tudjak nézni, és jogosan mondhassam, hogy ne szokjanak rá.

És hát a kisebbeket sem szabad figyelmen kívül hagyni, mert a nyáron Dávid (5) megtanult magától olvasni. Az egyik nap kint felejtettem az asztalon a cigarettásdobozt, amin elolvasta azt a bizonyos feliratot: „A dohányzás halált okozhat!” Egy kérdése volt: „Apa, ez igaz?” Ennél kellemetlenebb csak az volt, amikor otthon Cseh Tamást hallgattunk. Bence (10) egyik kedvence az Apa kalapja című dal, amit többször szokott egymás után berakni. Egyszer megkérdezte, hogy miért halt meg Cseh Tamás? Én válaszoltam, mire ő: „És dohányzott?” Erre én bólintottam, és Bence már nyelte is a könnyeit... Ő egyébként is érzékenyebb a többieknél, de láttam, hogy közben baromi mérges rám. A cigit le kellett tenni, mert valóban butaság mérgezni a szervezetet valamiféle életérzés miatt. Ádám Borinak azt mondta titokban: „Ha Apa leszokik a dohányzásról, akkor én kitűnő leszek!” Erre Bori is hasonlóképpen fogadkozott. Már csak ezért is megérné!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!