A kialvatlanság hizlal

Szerző: Szimpatika
Kialvatlan állapotban ne induljunk bevásárolni, ha nem szeretnénk feleslegesen sokat költeni. Az Obesity folyóiratban közölt kutatás szerint ilyenkor nemcsak többet veszünk a kelleténél, de nehezebben mondunk nemet az egészségtelen ételekre is.

Alvás és étvágy

Az alváshiány és az elhízás közötti kapcsolat már korábbi kutatásokban is bizonyítást nyert. Bizonyos hormonok értéke ugyanis a pihenés folyamatához kapcsolódva változik, és az alvási folyamat károsodása megzavarja ezeknek a hormonoknak fiziológiás változását, amelyek így képesek gátolni a zsírszövet lebomlását és akadályozni a fogyást – magyarázza dr. Vida Zsuzsanna neurológus, szomnológus, a JóAlvás Központ főorvosa. Úgy tűnik azonban, hogy az alváshiány nemcsak ilyen módon segíti elő a plusz kilók megjelenését, mivel az elhízást a döntési képességeink is befolyásolják: az Obesity folyóiratban megjelent kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy kialvatlan állapotban hajlamosabbak vagyunk a szükségesnél több és egészségtelenebb ételt választani a bevásárlás során.

A kutatók 14 normál testsúlyú, egészséges, alvásproblémával nem küzdő férfi bevonásával végezték el vizsgálatukat. A résztvevők az egyik alkalommal kipihenten, egy átaludt éjszaka után, a másik alkalommal pedig teljes alvásmegvonás mellett indultak bevásárolni, mindkét esetben 50 dollár költőpénzzel. A férfakat arra kérték, vásároljanak be a lehető legtöbbet egy 40 terméket tartalmazó listáról, melyen 20 alacsony és 20 magas kalóriatartalmú élelmiszer szerepelt. A bevásárlás előtt minden résztvevő reggelizett, hogy kizárják az éhség közvetlen befolyásoló hatását. Az eredményekből látható, hogy kialvatlanul a résztvevők 9%-kal több kalóriát és 18%-kal több élelmiszert vásároltak, mint kipihent állapotban.

Munkahelyi ártalom?

Az alváshiány következtében egyes agyi területek működése is módosul, így leszünk például fáradtabbak, dekoncentráltak, stresszesebbek kialvatlan állapotban. Emellett az alvásmegvonás a hormonális rendszerre is hatással van. A résztvevőknél mért eredmények alapján az alváshiány hatására az éhségérzet kialakulásáért felelős, ghrelin nevű hormon szintje jóval magasabb értéket mutatott. A jelenség különösen az alvásproblémával küzdőket, illetve a változó munkarendben, éjszakai műszakban is dolgozókat fenyegetheti.


forrás: www.joalvaskozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!