Gyulladáscsökkentő élelmiszerek

Szerző: Szimpatika
A gyulladás szervezetünk normális reakciója a sérülésekre. Annak ellenére azonban, hogy természetes védelmi mechanizmusnak számít, krónikussá válása esetén betegségek kialakulásához is vezethet. A birminghami Alabama Egyetem kutatói szerint a gyulladás egyik ellenszere a megfelelő táplálkozás lehet.

„A gyulladással kapcsolatban akkor kezdődik a baj, amikor a védelmi mechanizmus kicsúszik az irányítás alól és az egészséges szöveteket kezdi pusztítani, több kárt okozva ezzel, mint a gyulladást eredetileg kiváltó károsodás” – magyarázta Lauren Whitt.

Még az elhízásról is kimutatták, hogy gyulladást okoz, ami szív- és érrendszeri és anyagcsere-betegségekhez vezethet. A fogyással azonban csökkenthető a gyulladás, ezért Whitt szerint a megfelelő gyulladásellenes élelmiszerek jelentik a megfelelő megoldást. A szakértő szerint a következő élelmiszerek tartoznak ebbe a csoportba: a citrusfélék (a C- és az E-vitamin alapvető antioxidánsok), a sötétzöld leveles zöldségek (ezek K-vitaminban gazdagok), a paradicsom (a színét adó likopin erős antioxidáns) és a vadlazac (ami omega-3 zsírsavakban gazdag).

Whitt azt is hozzátette, hogy a gyulladásellenes élelmiszerek fogyasztása egyáltalán nem ijesztő feladat. A szakértő szerint apró lépésekkel érdemes haladni, például a zöld leveles zöldségeket salátákba lehet keverni, vagy egy kevés egészséges élelmiszert lehet adni a reggelinkhez. Whitt szerint az is fontos, hogy több friss élelmiszert próbáljunk fogyasztani a feldolgozott és olajban sült ételek helyett, ezáltal bizonyos gyógyszerek használatának szükségességét is csökkenthetjük.

 

Forrás: www.medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!