A testmozgás kedvezően hat a génműködésre

Szerző: Szimpatika
A rendszeres testmozgás hatására módosul több olyan gén működése, amely a test zsírraktározásáért felelős – derül ki egy új svéd tanulmányból. A következetes edzés a legbiztosabb módja a felesleges kalóriák elégetésének, ám egyéb előnyei is lehetnek: mindenekelőtt segít megváltoztatni a testzsír raktározásának módját – idézte a The Daily Telegraph brit napilap online kiadása a PLOS Genetics tudományos lapban megjelent tanulmányt.

A kutatók azt találták, hogy hat hónap rendszeres testmozgás, például kerékpározás vagy aerobik módosított a zsírsejtek raktározásában és az elhízásban fontos szerepet játszó gének működésén.


A sport egyes kémiai anyagokat kivont a DNS-ből, másokat pedig hozzáadott ehhez: ennek a folyamatnak a neve metiláció, és a gének ki- és bekapcsolását jelenti. A kutatók szerint a vizsgálatban részt vevő, enyhén túlsúlyos önkéntesek több mint hétezer génjét érintette a módosulás. Azt is kimutatták, hogy a testmozgás hatására a vércukornak a zsírsejtekben való tárolásában részt vevő kulcsgének tevékenysége mérséklődött.

„Kutatásunk bebizonyította a testmozgás kedvező hatásait, mivel a testzsír tárolását irányító gének működése a rendszeres mozgás hatására megváltozott. A zsírszövet teljes DNS-ében lezajlott a metiláció félévnyi sportolás eredményeként” – magyarázta Charlotte Ling, a svéd Lund Egyetem diabétesz-szakorvosa.

A kutatók 31 enyhén elhízott, de más tekintetben egészséges férfit kértek meg arra, hogy heti három alkalommal végezzenek egyórás edzést. Korábban egyikük sem sportolt, de most vállalkoztak rá, hogy részt vegyenek heti egy spinning-, azaz edzőtermi kerékpár-, illetve két aerobikórán.

Noha közülük sokan nem mentek el minden edzésre, és a mozgással töltött órák heti átlaga így 1,8 lett, a tudósok mégis találtak változást a génműködésben. A vizsgálat fél éve előtt és után egyaránt szövetmintát vettek a résztvevők testzsírjából, majd a mintákban összehasonlították a gének működését. Miután minden személy DNS-ének 480 ezer helyét elemezték, azt találták, hogy 7663 gén 17 975 ponton változott (az emberi genom 20 000 körüli gént tartalmaz).

A kutatók szerint a DNS működésének változása segít megérteni, hogyan hatnak egymásra a gének és a környezet. Az ember a szüleitől örökli a génjeit, és ezek az élete folyamán nem változnak. „A sport hatására észlelt DNS-eltérések csekélyek, ám olyan sok területet érintenek, hogy mégis hozzájárulhatnak a testi változáshoz” – mondta Ling.

A kutatás egy újabb szakaszában azt vizsgálták, hogy bizonyos gének hogyan befolyásolják a zsírtárolást, és azt találták, hogy két kulcsfontosságú gén működésének módosulása csökkentette a vér szabad zsírsavainak mennyiségét. Ezek túl magas szintjét a kettes típusú cukorbetegséggel hozzák kapcsolatba, így a jelenség megmagyarázhatja, hogy a testmozgás miért csökkenti a cukorbetegség kockázatát.


forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!