Cukorbetegség és fogyás

Forrás: Cukorbetegközpont
A 2-es típusú diabétesz és egyes prediabéteszes állapotok gyakran alkalmazott terápiája a metformin, amely eredményesen normalizálja a vércukor- és inzulinszintet, ráadásul fogyást is eredményez.

A metformin a 2-es típusú diabéteszben és prediabéteszben szenvedők esetén leggyakrabban felírt gyógyszer. Akkor javasolják alkalmazását, amikor a személyre szabott diéta és a rendszeres testmozgás nem elegendő a vércukorszint normalizálásához. Az amerikai és európai szakmai társaságok is elsőként javasolják alkalmazását 2-es típusú diabéteszben.

„A metformin elsődleges célja a vércukorszint csökkentése, méghozzá úgy, hogy mérsékeli a máj glükóz kibocsátását, és fokozza az izom és a zsírszövet glukózfelvételét. Ezen túl lassítja a szénhidrátok felszívódását a belekből, valamint növeli az inzulinérzékenységet, hogy segítsen a szervezetnek hatékonyabban eljuttatni a glükózt a sejtekhez” – mondja dr. Ferenczy Péter, a Cukorbetegközpont diabetológusa.

Tanulmányok kimutatták, hogy a metforminnak a vércukorszint csökkentésén túl más egészségügyi előnyei is lehetnek, például hatékonyan segíti a fogyást, ami a cukorbetegség kezelésében kulcsfontosságú. Eleinte a tudósok úgy gondolták, hogy ekkor a fogyás a glükózszint csökkentésének közvetlen eredménye, ám több kutatás szerint a gyógyszer – az elhúzódó szénhidrát felszívódás miatt – csökkenti az étvágyat, így kevesebb kalóriát és szénhidrátot visz be a beteg.

A cukorbetegségben és kóros elhízásban szenvedőknél végzett kisebb tanulmány jelentős súlycsökkenést állapított meg 28 hetes metformin szedés után, a megfelelő étrenddel kiegészítve. Emellett a szívkoszorúér-betegség egyéb kockázati tényezői is csökkentek, beleértve az éhomi inzulint, a leptint és az LDL-koleszterint is.

„Bár a metformin nagyban segíti a cukorbetegek testsúlycsökkenését, önmagában az elhízás kezelésére az FDA nem ajánlja” – hívja fel a figyelmet Ferenczy Péter. A diéta és a mozgás az elsődleges kezelési forma prediabéteszben és 2-es típusú diabéteszben.

A szakemberek felhívják arra a figyelmet, hogy a tartós fogyáshoz és a normál vércukorszint eléréséhez és megőrzéséhez önmagában a metformin nem elegendő. Szükség van még mellette személyre szabott diétára és rendszeres testmozgásra is. Hogy kinek milyen étrend szükséges, azt a legjobb, ha szakember (dietetikus) állapítja meg, ugyanis fontos, hogy a diéta ne egy sablont kövessen, hanem vegye figyelembe az egyéni paramétereket (életkor, munkavégzés, fizikai aktivitás, sport, társbetegségek, egyéb laborparaméterek). Éppen ezért fordulhat elő gyakran, hogy nem mindenkinek ugyanolyan CH mennyiséget javasol az orvos/dietetikus.

Mire figyeljen, ha cukorbetegként fogyni akar:

  • Vegye figyelembe a szénhidrátok felszívódását
  • Ügyeljen az inzulinérzékenység napszaki ingadozására
  • Nem minden gyümölcs tartozik a lassú felszívódású CH-ok közé
  • Napi 30-45 perc közepes intenzitású aerob tréning, hetente 2-3-szor súlyzós edzéssel kiegészítve

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!