Biológiai terápiával a pikkelysömör ellen

2013. 07. 04.
Szerző: Szimpatika
Most már valóban itt a nyár, élvezhetjük a napsütést és a laza ruházatot. Vannak olyanok, akik talán hosszú idő óta most először viselhetnek majd nyári ruhát. A pikkelysömörről szóló országos felvilágosító túrán, amely május végén indult és mostanra már befejeződött, a betegek is beszéltek a biológiai terápia segítségével tünetmentessé tett állapotukról. Ők azok, akik ezen a nyáron nemcsak hogy hordani fognak nyári ruhát, de anélkül mennek strandra, hogy tartaniuk kellene a többi ember viszolygó pillantásaitól. A felvilágosító túra hét olyan vidéki várost érintett, amelyekben a pikkelysömör hatékony kezelését végző terápiás centrumok megtalálhatók.

Hazánkban jelenleg 150-200 ezer beteg szenved a látványos bőrtünetekkel járó pikkelysömörtől. A betegség a kívülállókban gyakran kelt visszatetszést, sőt fertőzéstől való félelmet is, pedig a betegség nem fertőző. Bár a pikkelysömör nem gyógyítható, de biológiai terápiával teljesen tünetmentessé tehető. Britney Spears, Kim Kardashian vagy Leann Rimes is szenved a pikkelysömörtől, és ahogy ezek a gyönyörű nők képesek teljes és tünetmentes életet élni, úgy ez mindenki számára adott lehetőség. A biológiai terápia ingyenes, és beutaló sem kell hozzá.

„A pikkelysömör kirekeszt a társadalomból, nem lehet eltakarni, az emberek pedig azt hiszik, hogy fertőző betegekkel van dolguk. El lehet képzelni, hogy mennyire lélekromboló, amikor valakivel nem fognak kezet a munkahelyén. Sajnos nem elég, ha a testi tüneteket kezeljük, a betegek lelkét is meg kell gyógyítani, hogy vissza tudjanak illeszkedni a szociális hálóba” – hívták fel a figyelmet kivétel nélkül a helyi betegszervezetek képviselői a probléma kezelésére a túra összes állomásán: Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon, Pécsett, Kaposváron, Debrecenben és Kecskeméten.

„Megváltozott az életem. Korábban elképzelhetetlen volt, hogy az unokáimmal strandra tudjak menni, most ezt is átélhettem” – mesélte egy idősebb úr Kecskeméten. „33 évnyi betegség után most újra tudok utazni. Nem okoz gondot, hogy egy szállodában aludjak, amit korábban nem mertem megtenni” – mondta el a debreceni délelőtt egyik résztvevője. „47 évesen leszázalékoltak, ma, 73 évesen újra cseresznyefára tudok mászni” – ez a beszámoló Kaposváron hangzott el. A biológiai terápián részt vevő páciensek tapasztalataikról nem csupán ilyen alkalmakkor, hanem a helyi Psoriasis Klubok által szervezett programokon, kirándulásokon is örömmel beszámolnak, másokba is lelket öntve, reményt adva a többi betegnek is, hogy tudják: az ő problémájukra is lehet megoldás.

A felvilágosító túra legfőbb tanulsága talán mégis az volt, hogy a pikkelysömört nem egyszerűen bőrbetegségként kell kezelni, bár valóban látványos bőrtünetekkel jár, hiszen a bőr egyes, jól körülhatárolt területein nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló területek alakulnak ki. A pikkelyek vakarás hatására könnyen leválnak, és vérzékeny, vörös, fájdalmas felületet hagynak maguk után. A pikkelysömört azonban ma már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Társbetegségként magas vérnyomás, vérzsírszint-emelkedés, anyagcserezavar, cukorbetegség és elhízás is említhető.

Erre a feltételezhetően autoimmun eredetű betegségre több mint tíz éve elérhető az úgynevezett biológiai terápia, mely az immunrendszerre hat, helyreállítva annak egyensúlyát. Ez a módszer az esetek többségében jelentősen felülmúlja az egyéb terápiás lehetőségek hatását: a betegek túlnyomó részénél tünetmentesség érhető el általa. A kezelés mellékhatásai ritkák. Mivel ezen gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a szervezet védekezőképességét, ezért csak fokozott orvosi ellenőrzés mellett adhatóak. „A terápia során a betegek a meglehetősen magas előállítási költségű biológiai szert kapják meg. Ez egy fehérjét tartalmaz, amelyet élő sejtekben termelnek, majd ezt juttatják be a beteg szervezetébe. A kezelés éves szinten két-három millió forintba kerül egy beteg esetén” – mondja el dr. Holló Péter bőrgyógyász.

A közepesen vagy erősen túlsúlyos betegek számára a kezelés a társadalombiztosítás által 100%-osan finanszírozott (bizonyos orvosszakmai feltételek teljesülése esetén), és a betegek beutaló nélkül fordulhatnak bármelyik psoriasis centrumhoz. Mindezek ellenére Magyarországon jelenleg csak az arra jogosultak töredéke részesül biológiai terápiában. Az országos felvilágosító túra célja az volt, hogy minél többen kerüljenek be a rendszerbe, és értesüljenek a biológiai terápia lehetőségéről.

Hadd tegyék ki a nap sugarának bőrüket a pikkelysömörös betegek anélkül, hogy megvető, viszolygó pillantásokkal találkoznának!


A biológiai terápiát végző centrumok:

  • Budapest, SE Bőr-, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika, Tel.: 06 (1) 459 15 00
  • Budapest, Heim Pál Gyermekkórház, Tel.: 06 (1) 459 91 00
  • Szeged, SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Tel.: 06 (62) 545 274
  • Debrecen, DEOEC Bőrgyógyászati Klinika, Tel.: 06 (52)255-602
  • Pécs, PTE Bőrgyógyászati és Onkodermatológiai Klinika, Tel.: 06 (72) 535 800
  • Kecskemét, Bács-Kiskun Megyei Oktató Kórház, Tel.: 06 (76) 519 830
  • Kaposvár, Kaposi Mór Oktató Kórház, Tel.: 06 (82) 414-373
  • Miskolc, Semmelweis Kórház- Rendelőintézet, Tel.: 06 (46) 555 666
  • Szombathely, Vas Megyei Markusovszky Kórház, Tel.: 06 (94) 515-559


Készült egy film is, amiben Csonka András, Farkasházi Réka, Pindroch Csaba, Barbee, Kováts Vera és Herczeg Zoltán foglalják össze a fontosabb üzeneteket:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!