Mi áll az ébredés utáni heves szívdobogás hátterében?

Forrás: Kardioközpont
Dr. Ferenczy Péter, a KardioKözpont kardiológusa, diabetológus a gyakori okokat összegezte, és azokra az esetekre hívta fel a figyelmet, amikor szükséges a kivizsgálás.

A reggeli erős szívdobogás érzés sokakban keltheti a szívritmuszavar, esetleg akár szívinfarktus gyanúját, ami nyilván félelmetes érzés. Holott az esetek többségében ártatlanabb okok, esetleg más betegségek állnak a háttérben. Íme, a leggyakoribbak:

Kezeletlen stressz és szorongás

A stressz, a szorongás sajnos egyre jelentősebb része a mindennapoknak. Éppen ezért nem is csoda, hogy sokan a kezeletlen, fel nem dolgozott stressz miatt ébrednek zakatoló szívvel. Bizonyos esetekben kifejezetten a pánikbetegség okozza ezt a panaszt. Ilyenkor tapasztalható lehet még mellkasi fájdalom, légszomj, szédülés, dezorientáltság, amelyek mind felvethetik a szívbetegség gyanúját is. Ilyen esetben mindenképpen fontos a kivizsgálás, hiszen mind a pánikbetegséget, mind az esetleges szívproblémát kezelni kell.

Étkezési szokások

Az étkezés nemcsak az alvás minőségét befolyásolja: bizonyos élelmiszerek esti fogyasztása akár a reggeli szívdobogás okozója is lehet. Ilyen például az elalvás előtt evett édesség, magas cukortartalmú ételek, a koffein, az alkohol. Ugyancsak gondot jelenthet a dehidratáltság, ami a szájszárazság és a szomjúság mellett súlyosabb esetben akár szabálytalan szívdobogást, felgyorsult légvételt és alacsony vérnyomást is okozhat.

Anémia

Az anémia (közkeletű nevén vérszegénység) azt jelenti, hogy nincs elegendő vörösvérsejt a szervezetben. Ez az állapot fejfájás, fáradtság, légszomj, koncentrációs nehézségek mellett akár erős szívdobogást is okozhat.

Alvászavarok

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás bizonyítottan növeli számos betegség, így a szív-érrendszeri problémák kockázatát is. A krónikus alváshiány például nemcsak a szabálytalan szívdobogás érzésével járhat, hanem koncentrációs nehézséget, teljesítménycsökkenést, kimerültséget is okozhat. Nem ritka jelenség, hogy a rémálmok ébresztik erős szívdobogással az alvót, és az úgynevezett alvási paralízis is okozhat pánikhoz hasonló érzést, hiszen a beteg felébred ugyan, de nem tud mozogni. Az alvási apnoé egyik tünete is lehet, ha a beteg horkolás utáni légzéskimaradása után levegőért kapkodva, erős szívdobogásra ébred. Ráadásul a hirtelen légzéskimaradás csökkenti az oxigénszintet és extra stresszt jelent a szívnek. Ilyen panaszokkal tehát mindenképpen fontos a szomnológiai kivizsgálás és kezelés.

Hipoglikémia

Cukorbetegek tapasztalhatják az úgynevezett hipoglikémia jelenségét, amikor is erősen leesik a vércukorszintjük. Ilyenkor nemcsak erős szívdobogás, hanem szorongás, izzadás is mutatkozhat. Mivel az ingadozó vércukorszint a szív-érrendszeri betegségek kockázatát is növeli, mindenképpen elengedhetetlen a diabetológia kezelés.

Mikor szükséges a kivizsgálás?

Ha valakivel egyszer-egyszer előfordul, hogy erős szívdobogásra ébred, és esetleg tudja is, hogy például egy rossz álom okozta azt, nem szükséges a sürgős kivizsgálás. Azonban ha többször is jelentkezik ez a tünet, tulajdonképpen bármelyik napszakban, mindenképpen érdemes utánajárni az okának. A fentieken túl ugyanis számos más ok is állhat a háttérben, a menopauzától a gyógyszer mellékhatásokig és természetesen a szívbetegségekig. Különösen akkor fontos ez, ha más kardiológiai jellegű tünetek is megfigyelhetők. Ilyen lehet például a mellkasi fájdalom, a szapora, szabálytalan pulzus, a légszomj, fulladás és akár például a bizonytalan, repkedő érzés a mellkasban. Ezekben az esetekben a kivizsgálás során a nyugalmi EKG-n kívül szükség lehet terheléses EKG-ra, 24 órás Holter EKG-ra, szívultrahangra, különböző laborvizsgálatokra és esetleg további, például elektrofiziológiai vizsgálatokra. Minél előbb felfedezünk egy szív-érrendszeri betegséget, annál hatékonyabb és egyszerűbb lehet a kezelés.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!