Mozgással elkerülhetők az ülőmunka veszélyei

2013. 05. 28.
Szerző: Szimpatika
Az ülőmunka nemcsak a mozgásszerveket károsíthatja, hanem a belső szervekre is rossz hatással van: a gerinc fájdalmas betegségei mellett az agyvérzés, a szívinfarktus, a szívnagyobbodás és a vesebetegségek kockázatát is növelheti. Az ülő életmóddal járó veszélyekre dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem ETK Fizioterápiai Tanszék oktatója, és dr. Werling Klára belgyógyász figyelmeztet.

A gyógytornász tapasztalata szerint az emberek többségének nincs kellő információja a helyes ülésről. Aki naponta több órát ül, jó, ha tudja, hogy az ülés jobban terheli a gerincet, mint az állás – ezt szemléletesen mutatja az ún. Nachemson-ábra. A helytelen ülő pozícióban az álláshoz képest majdnem kétszeresen (180 százalékosan) terhelődnek a porckorongok. Ha ez a nyomás állandóan, féloldalasan és egyenetlenül jelentkezik, kialakulnak a mozgásszervi betegségek, például a porckorongsérv vagy a meszesedés.

A gyógytornászok azt is hangsúlyozzák, hogy a rossz tartás nemcsak a vázrendszerre, hanem az izmokra és a szalagokra is rossz hatással van, amitől szintén fájdalom jelentkezhet. A túlterhelés miatt a szöveteknek rossz lesz a keringése és az anyagcseréje, ami elváltozáshoz vezet. Mindez veszélyezteti a csonthártya, az ízületi szalagok és a porcfelszínek épségét, és következtében degeneratív elváltozások alakulnak ki.

A problémák kialakulásának elkerülésére a célzott, aktív mozgás a megoldás. Mozgással biztosítjuk az izmok jó vérellátását, ami a szív és a tüdő egészségének megőrzéséhez is hozzájárul. A mozgás abban is segít, hogy a csontállomány ne épüljön le (ne degenerálódjanak az egyenetlenül terhelt csontfelszínek), míg a mozgás hiánya számos belgyógyászati problémát is okozhat.

A mozgásszegény, ülő életmód 26 százalékkal növeli az ún. metabolikus szindróma esélyét. Dr. Werling Klára belgyógyász elmondta, hogy a szindróma jellegzetességei a magas vércukor- és koleszterinszint, a magas vérnyomás, és ezek szövődményei: a szív- és érrendszeri betegségek. A mindezekkel járó magas vérzsírszint azért különösen veszélyes, mert érkárosodást okoz az agyban, a szívben és a vesében, így agyvérzéshez, szívinfarktushoz, szívnagyobbodáshoz és vesebetegségekhez vezethet. A doktornő kiemelte, hogy a metabolikus szindrómában előfordulhat egy májbetegség is, a zsírmáj (amit ebben az esetben nem az alkoholfogysztás okoz), ebből pedig májzsugor, májrák is kialakulhat. Ráadásul az ilyen elzsírosodásnál, gyulladásnál olyan anyagok szabadulnak fel, melyek az egyébként is meglévő kardiovaszkuláris rizikót tovább növelik, vagyis ennek következtében a betegek nagyobb arányban halnak meg. A metabolikus szindróma alapja, hogy a szervezet termel ugyan inzulint, de ezt a sejtek nem érzékelik, így túltermelés jön létre. Dr. Werling Klára hangsúlyozza: tudományosan kimutatták, hogy a sejteknek ezt az érzéketlenségét a mozgás csökkenti.

Ahhoz, hogy a belek normálisan működjenek, szintén sok mozgás, folyadék és rost szükséges. Ha ezek közül hiányzik valamelyik, az emésztési problémákat (pl. haspuffadást) okozhat, a belek működése renyhe lesz. Az ülőmunkát végzőknek arra is oda kell figyelni, ha dagad a lábuk, mert ez a visszér vagy a szívelégtelenség tünete lehet. A mozgáshiány a daganatok kockázatát is növeli – ezt a bélrák és az emlőrák esetében kimutatták. Mindezekből egyértelmű, hogy az embernek meghatározó mennyiségű mozgásra van szüksége, hogy egészséges maradjon. Sajnos az átlag lakosság nem mozog eleget, pedig a mozgás a legjobb stresszoldó módszer, és mivel endorfint szabadít fel, még örömforrást is jelent.

 

forrás: https://semmelweis-egyetem.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!