Hosszabb élet tartós betegségek árán?

Szerző: Szimpatika
Egy mérföldkőnek számító nemzetközi egészségügyi felmérés azt mutatja, hogy mialatt a várható élettartam világszerte nőtt, az emberek olyan betegségekkel élnek együtt, amelyek évekig tartó fájdalmakat, fogyatékosságot és mentális szenvedést okoznak.

A Lancet szaklapban közzétett kutatásból kiderült, hogy 1990 és 2010 között a várható élettartam a világ nagy részén folyamatosan nőtt. A halálozás átlagéletkora 59-ről 70 évre emelkedett, ezen belül a nők átlagosan öt évvel élik túl a férfiakat. A felmérés szerint a skandináv országokban és Ausztráliában a legidősebb a népesség.

A népesség öregedésével párhuzamosan azonban a krónikus betegségekkel, például hátfájdalommal, diabétesszel, ízületi gyulladással és depresszióval eltöltött évek száma is növekedett. Napjaink fő betegségei olyan állapotokat jelentenek, amelyek nem okoznak halált, „csak” megbetegítenek. Mostanában tehát tovább élünk, de több olyan betegséggel, amelyek fájdalmat okoznak, akadályozzák a mozgást, és gátolják a normális látást, hallást és gondolkodást.

A Washington Egyetem egészségfelmérési intézetének kutatói 50 ország több mint 300 intézményének kutatásait összesítve határozták meg a népesség elöregedésének következményeit. Az adatok közvélemény-kutatásokból, népszámlálásokból és kórházi adatokból származtak, amelyeket számítógépes modellek segítségével használtak fel az élettartam és az egészségi állapot összefüggéseinek kiértékeléséhez.

A vizsgálatból többek között az derült ki, hogy míg az alultápláltság visszaesett a halálozás és betegségek okainak listáján, a túlzásba vitt evés hatásai veszik át lassanként a helyét. 2010-ben világszerte több mint 3 millió halálozás tulajdonítható a túlsúlynak, ami több mint háromszorosa az alultápláltság okozta halálozásnak. A dohányzás és az alkoholfogyasztás a gyermekéhínséget megelőzve szintén a második és a harmadik legfontosabb egészségügyi kockázattá vált, a magas vérnyomást követően.

„Húsz évvel ezelőtthöz képest, amikor az embereknek nem volt elég ennivalójuk, most egy olyan világban élünk, ahol a túl sok és túl egészségtelen étel még a fejlődő országokban is megbetegíti az embereket” – állítja Majid Ezzati, az Imperial College London kutatója.

Míg a gyermekhalandóság csökkent, a 15 és 49 év közötti felnőttek halálozási aránya megdöbbentő mértékben, 44 százalékkal nőtt 1970 és 2010 között. Ez részben az erőszakos halálesetek, például a gyilkosságok és közúti balesetek számának rohamos emelkedésének, valamint az AIDS járvány terjedésének köszönhető.

„Nagyon kevesen vannak, akik tökéletes egészséggel élnek, és az életkor előrehaladtával egyre több betegséget halmozunk fel” – magyarázta az intézet igazgatója, Christopher Murray. „Ez azt jelenti, hogy újra kell értékelnünk, milyen lesz az életünk a 70-es és 80-as éveinkben, és át kell gondolnunk azt is, milyen prioritásokat állítsunk fel az egészségügyi rendszerekben.”

 

Forrás: www.medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!