Valójában mekkora agyunk kapacitása?

2013. 02. 02.
Szerző: Szimpatika
Szervezetünk legösszetettebb és legbonyolultabb szerve az agy. Működésével kapcsolatban már sokat tudunk, de talán soha nem fogjuk teljes mértékben megfejteni azt. Többek között orvosok, biológusok, biokémikusok, antropológusok, matematikusok foglalkoznak az agy kapacitásának kutatásával.



A magyar származású, az Amerikai Egyesült Államokban 53 évesen elhunyt matematikus, Neumann János is foglalkozott az idegrendszer és az agy működésével. Utolsó előadását is ebben a témában tartotta a Harvardon a „Számítógép és az agy” címmel. Neumann becslése szerint az agynak 2,8x1020 bit memória tere van.

Mennyi adatot képes az agyunk tárolni?

A jelenlegi elképzelések szerint az emberi agy adattárolásában kb. 1 billió neuron (idegsejt) vesz részt. Minden neuron megközelítőleg ezer másik neuronnal áll összeköttetésben, ami több mint 1 trillió kapcsolatot jelent. Ha egy neuron csak egyetlen adat tárolásában venne részt, akkor csak néhány gigabyte tárolókapacitással bírnánk, hasonlóan egy iPadéhoz vagy egy USB-meghajtóéhoz.

Az, hogy egy neuron nemcsak egyetlen, hanem több másik neuronnal áll kapcsolatban, exponenciálisan növeli a tárolókapacitást, akár megközelítőleg 2,5 petabyte-ra (millió gigabyte). Ez egy ugyanilyen kapacitású digitális videólejátszóra vonatkoztatva 3 millió órás műsort jelentene, és a készüléket 300 évig kellene működtetni.

Az idegsejtek működésének gyorsasága létkérdés

A gondolkodás asszociatív folyamat, a neuronokban másodpercenként milliónyi kémiai reakció és elektromos jelátvitel zajlik. A gondolkodás szinte olyan, mint egy elektromos vihar. Az idegi impulzusok kb. 300 km/óra sebességgel száguldanak, akár egy sportautó. Azonban a különböző neuronokon különböző sebességgel (0,5-120 m/sec) terjed az információ. Ez teszi lehetővé a másodperc törtrésze alatti reagálást, amelynek jelentős szerepe van a veszélyek elhárításában.

Gondoljunk csak arra, ha forró tárgyhoz érünk, szinte abban a pillanatban el tudjuk kapni a kezünket. Ha lassabban terjedne az információ az agy felé és a válaszinformáció, utasítás az agy felől, akkor számos hasonló esetben súlyos sérüléseket szenvednénk. Tehát az idegsejtek működésének gyorsasága létkérdés.

Hogyan képes az agy ekkora teljesítményre?

Mint tudjuk, a nagy teljesítményű gépeknek általában nagy az energiafogyasztása is; a már említett példánál maradva, egy nagy teljesítményű sportautó többet fogyaszt, mint egy kis városi autó. Így van ez az agyunkkal is. Energiafelhasználása felülmúlja a test többi szervének energiaigényét. Ehhez oxigénre van szüksége, éppúgy, mint testünk más sejtjeinek.

Arányaiban azonban sokkal nagyobb az agy oxigénfelhasználása, hiszen testtömegünk 2 százalékát teszi ki, ugyanakkor a vérbe kerülő oxigén 20 százalékát fogyasztja el. Az agysejtek nagyon érzékenyek az oxigénhiányra, előbb károsodnak ettől, mint szervezetünk többi sejtje. Agyunk működéséhez kiemelkedően fontos a glukóz szerepe is: az alacsony vércukorszint zavartságot, súlyos esetben eszméletvesztést, kómát idézhet elő.

forrás https://bhc.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!