Speciális mozgástechnikák

2012. 09. 01.
Szerző: Szimpatika
SOUL & BODY címmel nemzetközi tánckurzust indított augusztus 20-án, Szentendrén a Katlan Csoport Közhasznú Kulturális Egyesület. A felnőttoktatók számára tartott workshopra Spanyolországból, Dániából, Hollandiából, Franciaországból és Litvániából érkeztek a résztvevők.

A test és a lélek elválaszthatatlan egységet alkot. Ha sérül az egyik, sérül a másik is. Testünk (izmaink, ízületeink, szerveink) tárolja lelki sérüléseink lenyomatát. Meghatározza testtartásunkat, és a társainkhoz való viszonyainkat. A kommunikáció legelterjedtebb nyelve a beszéd, legősibb azonban a test nyelve, a mozgás, a tánc. A workshopra a szervezők négy olyan tanárt hívtak meg, akik értik a test üzeneteit, és segítenek abban, hogy tudatosabban, nyitottabban, nagyobb bizalommal legyenek a résztvevők a saját testükkel szemben. 4 tanár, 4 módszer.

A Gaga technikát egy Izraelből, a Batsehva Company-tól érkező tanár, Gavriel Spitzer oktatta. A speciális technika Ohad Naharin izraeli módszere, az óra szigorú szabályok között zajlott, késve nem lehetett érkezni, a tükröket nem lehet használni, és bár megfigyelők sem lehetnek bent, a kiszűrődő nevetésből és az óra végén kiérkező boldog arcokból úgy tűnik, hogy a diákok a legvidámabb órán vettek részt. A Gaga megtanít összekötni a testedet a fantáziáddal, növelni a testtudatod, tágítani a tested felfedezőkészségét, mindezt úgy, hogy közben tudsz nevetni, és örömet lelsz a mozgásban.

A saját maga által kidolgozott technikát, a Weight Flow órát Goda Gábor rendező, koreográfus tartotta. Ez egy mozgásra és fizikai kontraktusa épülő tréning, amely segít megérteni és fejleszteni mindazt, ami a harmonikus emberi kapcsolatokhoz szükséges, a toleranciát, a bizalmat, a támaszt, az önállóságot, a felelősséget.

A Feldenkrais órák Heimer István vezetésével zajlottak. Dr. Moshe Feldenkrais módszere egy olyan tanulási folyamatot nyújt, mely során a résztvevő megtanulja, hogyan mozogjon kellemesebben, hatékonyabban, tudatosabban, segít a gördülékenyebb mozgáskoordinációban.

Az integrált kifejezés és táncterápia órán Jarovinszkij Vera segítségével a testre, mozgásra kiemelten építő (de további művészeti eszközöket is használó) módszerrel dolgotnak a résztvevők, mely humanisztikus, rendszerszemléletű és tapasztalati alapon működik. A kapcsolat megtartó ereje által, az "itt és most"-ban megszülető élmények gyógyító hatására épít.

Ezeknek a különböző technikáknak az elsajátításával a résztvevők képesekké váltak akár egyéni módon beépíteni oktatásukba a mozgás, az érintés, a testbeszéd fontosságát. A 4 különböző irány egy átfogó képet adott a résztvevők számára, elmélyült, felsőfokú tudást. Emellett egy olyan önismereti és testismereti élménnyel gazdagonak, mely privát életükhöz is hozzáadhat.

"Olyan meghatározó, nemzetközileg elismert technikákat választottunk a kurzus óráira, melyek együtt még sosem szerepeltek kurzuslistán, a résztvevők számára pedig egy egészen különleges rálátást adhatnak a mozgás kultúrájára, a test és a lélek összefonódására. Kuriózumnak számít, hogy egy teljes kurzus az önismeret, táncterápia és elmélyülés jegyében teljék. Reméljük, hogy egy életre szóló élményt nyújtunk számukra" – mondta Oláh Judit, a kurzus főszervezője.

Forrás: www.katlancsoport.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!