Minden harmadik rákos megbetegedés megelőzhető lenne

Szerző: Szimpatika
Egészséges étrend, rendszeres testmozgás és egészséges testsúly. Ezzel az egyszerű recepttel meg lehetne előzni a gyakori daganatok körülbelül egyharmadát - derült ki egy amerikai felmérésből. És ez a becslés nem tartalmazza azokat a daganatokat, amelyek a dohányzás visszaszorításával előzhetők meg.
Egy amerikai rákkutató intézet legújabb beszámolójából kiderül, hogy a megfelelő összetételű étrend, az aktív sport és a test zsírtömegének kordában tartása segítségével megelőzhető lenne számos rákos típusú megbetegedés. Összességében a diéta betartásával, a fizikai aktivitás és a normális testsúly fenntartásával az összes rákos megbetegedés 24 %-át előzhetnék meg az emberek USA-ban.

A beszámoló kitér arra is, hogy a kormányok, az ipar, az iskolák, a média és más intézmények is hangot adhatnának annak, hogy, egy kis odafigyeléssel is rengeteget tehetnek az emberek az egészségükért. Például népszerűsíteni lehetne a gyaloglást és a kerékpározást. Szorgalmazni kellene, hogy az állami intézményekben egészséges ételeket áruljanak a büfékben, korlátozni kellene az egészségtelen ételek és italok gyerekeknek szóló reklámjait.

A daganatellenes társaság egyik vezetője szerint azonban az elhízási járvány megállításához bátor döntésekre és összetett stratégiára lesz szükség. Állami és helyi szinten is segíteni kell az embereket, hogy egészségesebben táplálkozzanak és többet mozogjanak.

Sok tényező befolyásolja a daganatok kialakulását, ezek egy része (például a családban előforduló rákos megbetegedések) nem befolyásolhatók. Az egészséges életmód nem zárja ki a daganat kialakulásának esélyét, azonban egy ilyen változtatásnak nincs hátulütője. A korai felismerés sokszor nagy segítség a daganatok kezelésében, ezért fontos számon tartani a rendszeres szűrővizsgálatokat is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!