Laboratóriumi eredmények azonnal

Szerző: Szimpatika
Vannak esetek, amikor sorsdöntő lehet, hogy a lehető leghamarabb jussunk laboratóriumi eredményeinkhez. Ilyen például a szívinfarktus korai diagnózisa vagy a véralvadásgátló gyógyszerek pontos beállítása.

Miből derül ki, hogy infarktusról van szó?

Az acut myocardialis infarctus / szívizom-elhalás (AMI) az egyik leggyakoribb betegség a nyugati társadalmakban. A pontos és korai diagnózisa fontos a károsodás minimalizálásában és a sikeres vérrögfeloldási terápiájában. A WHO által elfogadott 3 diagnosztikai kritérium közül kettő megléte szükséges az AMI diagnózisának felállításához:

1. tipikus mellkasi fájdalom (30 percnél hosszabban)

2. EKG-eltérések

3. biokémiai marker enzimek és/vagy fehérjék koncentrációjának emelkedése, majd csökkenése a vérben

Tekintve, hogy a két diagnosztikus kritérium, a 30 percnél tovább tartó mellkasi fájdalom, illetve a jellegzetes EKG-eltérések gyakran késve vagy nem jellemzően jelennek meg, az AMI  biokémiai, laboratóriumi jelzőinek (markereinek) korrekt meghatározása, az eredmények megfelelő értelmezése sorsdöntő lehet az infarktusos betegek életkilátásainak további alakulásában. Kérdéses esetekben előtérbe kerülnek a laboratóriumi diagnosztikai módszerek, illetve azok gyorsasága.

A szárazdiagnosztika előnyei

A szárazdiagnosztika az utóbbi években kifejlesztett új, laboratóriumi paraméterek meghatározására alkalmas módszer. A hagyományos, ún. nedvesdiagnosztikával szemben itt a tesztcsíkon egy száraz reagens réteg jelenik meg, amely a pácienstől levett mintával találkozva kerül folyékony fázisba. A minta ebben az esetben is lehet vér, szérum vagy vizelet – leggyakrabban az ujjbegyből levett vér használatos. Az eredmény vagy szabad szemmel látható színváltozás formájában olvasható le, vagy tesztcsíkhoz gyártott készülékkel mérhető.

A szárazdiagnosztika számos előnnyel rendelkezik a hagyományos nedveskémiás meghatározásokkal szemben:

• csak kis mintamennyiség szükséges,

• egyszerű, felhasználóbarát készülékekről van szó, amelyet betegek is üzemeltethetnek, pl.: vércukormérők,

• a reagensek használatra készek, így nincs előkészítési idő,

• teljes vérből képes mérni, nincs szükség centrifugálásra,

• különösen jól bevált a betegágy mellett sürgősen elvégzendő vizsgálatok terén, illetve háziorvosi rendelőkben.

Ugyanakkor tudni kell, hogy az eljárás kevésbé pontos, mint a nedveskémia, inkább tájékoztató jellegű eredményeket várhatunk.

 

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!