Szívvédő program

Szerző: Szimpatika
Túlsúlyos, magas a vérnyomása, emelkedett a vérzsír- és a vércukorszintje is? Ha a válasza igen akkor metabolikus szindrómával küzd, amely számtalan súlyos betegség előszobája. A lehetséges következményekről és a megoldásról beszélt dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa.

Az ördögi kör

Az elhízás, magas vérnyomás, emelkedett vérzsír- és vércukorszint tünetegyüttesét már jó ideje metabolikus szindrómaként aposztrofálják a szakemberek. A jelenségre külső jegyek is felhívhatják a figyelmet, mint például az úgynevezett alma-típusú elhízás, amely leginkább a törzset, a hasat érinti. A túlsúly mértéke azonban nem mindig utal az anyagcsere-eltérések súlyosságára, sokszor egészen kismértékű túlsúly is járhat anyagcsere változással. A jellemzően hasi súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír-eltérések, cukorbetegség – mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok – legsúlyosabb szövődményei a szívinfarktus és a stroke. Ám az érszűkület vagy a korai potenciazavar háttereként is szóba jöhet a metabolikus szindróma.


A jelenség maga ördögi körként működik.  Az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki, mely tovább növelve az éhségérzetet újabb testsúlynövekedéshez vezet. A testsúlyfelesleg tovább emeli a vérnyomást ill. a vérzsír-szintet is. Ráadásul a magas inzulinszint fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ez megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, mely tovább súlyosbítja a magas vérnyomást.

Az állapot felmérése az elsődleges

A metabolikus szindróma legfőbb kockázata abban áll, hogy az együttesen jelenlévő kardiális rizikófaktorok nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak, így összességében 14-15-szörösére növelik a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes fennáll, jó eséllyel számíthatnak az egyre súlyosabb szövődményekre.
Az elmúlt évtizedekben többek között Skandináviában sikerült tudatosítani a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a rendszeres ellenőrzések fontosságát, így drasztikusan csökkent az infarktusok száma és jelentősen növekedett a születéskor várható átlagélettartam. Hazánkban is optimális lenne, ha veszélyeztetett személyek, illetve 40 év felett mindenki átesne egy állapotfelmérésen, amely kiterjed a szív- és érrendszeri rizikófaktorok vizsgálatára is.

Személyre szabott programmal a szívünk egészségéért

Ma már létezik olyan komplex életmódprogram, amely kifejezetten a szív- és érrendszer védelmét célozza. A kardiológiai vizitre és az életmód orvosi felmérésre alapozott programnak éppúgy része a mozgásterápia, mint a táplálkozási terv, a megfelelő étrend-kiegészítők megválasztása, a relaxációs és wellness-kezelések.
– A metabolikus szindróma minden elemét befolyásolhatjuk táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere javulást tapasztalhatunk, csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett. Komplex életmód terápia a gyógyszerszükségletet fokozatosan csökkentheti, sőt  idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette – mondja dr. Szentpály Emőke, az Oxygen Medical kardiológusa. – A testsúly-csökkentés és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek  ördögi körét, és kellemes mellékhatásként javul a közérzetünk és a megjelenésünk is.

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!