A polifenolok valószínűleg legkedvezőbb hatása, hogy jelentősen növelik az erek belső borítását adó sejteknek a nitrogén-monoxidot képező tulajdonságát. A nitrogén-monoxid alapvető értágító anyag, amely a verőerek tágasságát szabályozza: ha több van belőle, az erek tágulnak, és ezáltal a vérnyomás csökken.
Gemma Chiva-Blanch, a Barcelonai Egyetem kutatója és munkatársai a vörösbor, az alkoholmentes vörösbor és a gin vérnyomáscsökkentő, illetve nitrogén-monoxid termelő hatását vizsgálták egy minitanulmányban. Az idősebb korosztályból 67 önkéntes férfit vontak be, akik rendszeresen, mértékletesen ittak vörösbort, és vagy cukorbetegségben szenvedtek, vagy szívbetegség szempontjából három fontos kockázati tényező is megtalálható volt náluk.
Az önkéntesek véletlenszerű kiválasztás szerint egy többhetes alkoholmentes időszak után vagy napi 30 gramm alkoholt tartalmazó vörösbort, vagy ezzel egyenlő szesztartalmú gint, illetve a vörösbornak megfelelő térfogatú, de alkoholmentes vörösbort ittak négy héten át, majd több hetes szünet után a csoportok italt „cseréltek” – így minden résztvevő ivott mindhárom italféléből.
A vérnyomás gondos mérésekor és a nitrogén-monoxid termelésének ellenőrzésekor a kutatók meglepve tapasztalták, hogy az alkoholmentes vörösbor volt a leghatásosabb: a vérnyomás mindkét része jelentősen kisebb lett, a nitrogén-monoxid szintje kifejezetten növekedett. Ez a folyamat az agyi katasztrófa gyakoriságát akár 20 százalékkal csökkenthetné.
A gin a vérnyomást nem befolyásolta, az értágító gáz termelődését kissé csökkentette. A természetes vörösbor hatására a vérnyomás kissé csökkent, a nitrogén-monoxid keletkezése pedig némileg növekedett.
A cikket a Circulation Research szakfolyóirat közölte.
forrás. medicalonline