Szépkorú emberek étkezése
2010. 06. 14.
Idős korban különösen oda kell figyelni az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, hiszen a szervezet gyengébb és hajlamosabb a megbetegedésekre is, mint fiatalon. Az idős emberek kevesebb táplálékot igényelnek, ám jobban oda kell figyelni, miből mennyit eszünk.
Az idős embereknél csökken az alapanyagcsere, azaz a szervezet működéséhez szükséges minimális energiamennyiség.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel. Ha ez még olyan betegségekkel is társul, amelyek a mozgásban akadályozzák az egyént, és ezzel párhuzamosan a bevitt táplálék mennyisége nem csökken, akkor nagy a valószínűsége, hogy eleinte súlygyarapodás következik be. Ez a testtömeg-növekedés azonban később megállhat, sőt fogyás is bekövetkezhet.
Mindennek több oka is lehet. Időskorban a szervezet energiaigénye csökken a dolgozó, aktív életet élő felnőttek energiaszükségletéhez képest, amit a szervezet érzékel, és kevesebb táplálékkal is beéri. Az idős emberek egy részének a csökkent ízlelés és szaglás miatt csökken az étvágya, ha magányosak, nincs kedvük enni, a hiányos fogazat és a rágóizmok gyengülése miatt a nehezebben rágható ételeket egyáltalán nem is fogyasztják, a rágást szintén nehezítheti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás miatt kialakuló szájszárazság.
Egy átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitású, 70 kg testtömegű idős ember esetében a táplálékkal bevitt napi szükséges energiamennyiség kb. 1800 - 2000 kcal, a fehérjemennyiség kb. 54 - 60 g, a zsírmennyiség 60 - 66 g, és a szénhidrátmennyiség kb. 260 - 290 g. Természetesen a fizikai aktivitás, a testtömeg, a fennálló betegségek ezeket a mennyiségeket befolyásolják, így egyes esetekben ez lehet több vagy kevesebb is.
A vitaminok közül a memória romlásának megelőzésében különösen nagy jelentősége van a C-vitamin, a folát (folsav), a niacin, a B1, a B2, a B6 és a B12 - bevitelnek, de természetesen minden más vitamin és ásványi anyag fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ma már léteznek olyan vitamin-komplexek, melyek kifejezetten az időskorúak szükségleteihez igazodnak, és nemcsak hasznosak, de megfizethetők is.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az idősek szervezete nyugalmi állapotban az életfunkciók fenntartásához kevesebb táplálékot, illetve ebből nyert energiát igényel. Ha ez még olyan betegségekkel is társul, amelyek a mozgásban akadályozzák az egyént, és ezzel párhuzamosan a bevitt táplálék mennyisége nem csökken, akkor nagy a valószínűsége, hogy eleinte súlygyarapodás következik be. Ez a testtömeg-növekedés azonban később megállhat, sőt fogyás is bekövetkezhet.
Mindennek több oka is lehet. Időskorban a szervezet energiaigénye csökken a dolgozó, aktív életet élő felnőttek energiaszükségletéhez képest, amit a szervezet érzékel, és kevesebb táplálékkal is beéri. Az idős emberek egy részének a csökkent ízlelés és szaglás miatt csökken az étvágya, ha magányosak, nincs kedvük enni, a hiányos fogazat és a rágóizmok gyengülése miatt a nehezebben rágható ételeket egyáltalán nem is fogyasztják, a rágást szintén nehezítheti a szükségesnél kevesebb folyadékfogyasztás miatt kialakuló szájszárazság.
Egy átlagos testalkatú, átlagos fizikai aktivitású, 70 kg testtömegű idős ember esetében a táplálékkal bevitt napi szükséges energiamennyiség kb. 1800 - 2000 kcal, a fehérjemennyiség kb. 54 - 60 g, a zsírmennyiség 60 - 66 g, és a szénhidrátmennyiség kb. 260 - 290 g. Természetesen a fizikai aktivitás, a testtömeg, a fennálló betegségek ezeket a mennyiségeket befolyásolják, így egyes esetekben ez lehet több vagy kevesebb is.
A vitaminok közül a memória romlásának megelőzésében különösen nagy jelentősége van a C-vitamin, a folát (folsav), a niacin, a B1, a B2, a B6 és a B12 - bevitelnek, de természetesen minden más vitamin és ásványi anyag fontos szerepet játszik az egészség megőrzésében. Ma már léteznek olyan vitamin-komplexek, melyek kifejezetten az időskorúak szükségleteihez igazodnak, és nemcsak hasznosak, de megfizethetők is.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Ezért hízunk, ha a tévé előtt eszünk
- Így segíthetünk gyermekünknek sikeresen visszatérni az iskolába
- Hogyan kerülhetjük el a vashiányt?
- Ultrafeldolgozott élelmiszerek - ezért ne fogyasszuk őket!
- Ferde, csámpás, aszimmetrikus? Teljesen rendben van!
- Minden nyolcadik magyar fülzúgással küzd
- Az ecet meglepő egészségügyi hatásai
- Ha eddig nem tettük, ideje belevágni! - A meditáció előnyei
- Gyógyítható lehet a gluténérzékenység és a cöliákia
- A Szent István-nap története
- A retinaleválást komolyan kell venni
- Léteznek házi praktikák a terhesség elősegítésére?
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!