2300 felmondólevél már összegyűlt

2011. 11. 23.
Szerző: Szimpatika
Mintegy 2300 egészségügyi dolgozó helyezte ügyvédi letétbe szerdáig a felmondólevelét, amelyek január elsejével "aktiválódnak", ha addig nem történnek érdemi intézkedések az ágazat béreinek rendezése érdekében – közölte a Magyar Rezidens Szövetség elnöke a Világgazdaság című napilap által szervezett egészségügyi konferencián.

Papp Magor elmondta, másfél hónappal az akció vége előtt 2300 felmondólevél gyűlt össze, s korábban jelezte,  háromezer felmondólevél szükséges ahhoz, hogy mozgalmukat sikeresnek lehessen nevezni.

Mint kiemelte: a drámai orvos elvándorlás legfőbb oka, hogy nem tudnak megélni a kollégák. Mindeközben az ágazati vezetéssel megakadtak a dolgozók életpályamodelljéről, béreik rendezéséről szóló egyeztetések. Ugyanakkor Papp Magor arra is kitért, azt látják, hogy az egészségügyi államtitkárság részben forrás-, részben lobbierő-hiány miatt nem tud fellépni az érdekükben, ezért több döntéshozóval is konzultálnak a jövőben. Lázár Jánost, a Fidesz, illetve Harrach Pétert, a KDNP frakcióvezetőjét már meg is keresték.


Papp Magor emlékeztetett egy, a közelmúltban tartott szakmai fórumra, ahol – mint mondta – szomorúan hallgatta, amikor az államtitkár arra kérte a kollégákat, hogy tartsanak ki, noha semmit sem tudott ígérni nekik." Ilyen jövőképpel nem tudjuk itthon tartani a kollégákat" – mondta Papp Magor. Márpedig a konferencián korábban felszólaló Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke és Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke is az ágazat humán-erőforrás krízisét nevezte a legnagyobb problémának, mindketten drámai orvoselvándorlásról beszéltek.

A rezidensszövetség elnöke a szakorvos-jelölteknek meghirdetett, napokban betelt Markusovszky Lajos-ösztöndíjprogramról az államtitkárnak is jelezte: a "nyertesek száma mindössze" 524, amely elmarad a meghirdetett hatszáztól. Papp Magor ennek okát firtatva azt kérdezte, korábban számolták ki rosszul a hatszázas keretet, vagy másra költötték a pénzt? Ennek kapcsán úgy fogalmazott: náluk "nem az ösztöndíjkeret telt be, hanem a pohár".

Papp Magor az államtitkár egy másik bejelentését is megkérdőjelezte, amely szerint az idén végzettek az előző évhez képest jóval nagyobb arányban, mintegy 90 százaléknyian jelentkeztek a szakorvosképzésbe. Papp Magor vitatta a magas jelentkezési adatokat, véleménye szerint az államtitkár nem érvényes adatokat prezentált.

A rezidensszövetség elnöke elmondta: a közelmúltban felmérést végeztek a külföldön dolgozó magyar kollégák körében. Ebből kiderült, hogy a bérek rendezése kulcsfontosságú lenne a számukra, ezzel összefüggésben a hálapénz visszaszorítása is nagyban motiválná őket a hazatérésre – tette hozzá.

A rezidensszövetség elnöke az előadásában ismét leszögezte: felmondóleveles akciójuk célja továbbra is az, hogy senkinek ne kelljen elmennie az országból. Azon dolgoznak, hogy hosszú távon tudjanak a magyar egészségügyben részt venni és gyógyítani – hangsúlyozta Papp Magor.

MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!