Azért kell kórházakat bezárni, mert nincs, aki dolgozzon bennük

2011. 09. 08.
Szerző: Szimpatika
Azonnali intézkedés hiányában hamarosan nem lesznek, akik ellássák a betegeket Magyarországon – figyelmeztettek a szakma képviselői egy fővárosi kongresszuson. A kommunikációs nyomás már nem használ. Csak a tények számítanak: fizetés, munkaidő, munkakörülmények.

 

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke azt mondta: ha tovább késnek a bérek rendezésével, akkor jövőre azért kell majd kórházbezárásról és "karcsúsításról" beszélni, mert tényleg nem lesz ember az intézményekben.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke arra hívta fel a figyelmet: a várható új munka törvénykönyve kapcsán olyanok is külföldre távozást fontolgatnak, akik korábban nem akarták elhagyni az országot.


A munka törvénykönyvének tervezett módosítása jelentősen csökkentheti az egészségügyi dolgozók fizetését, hiszen a tervezett változtatás szerint negyedére csökkentenék az éjszakai, és megszüntetnék a délutáni műszakpótlékot, valamint a szándékos és a gondatlan szakmai károkozásért a jövőben az egészségügyi dolgozókat terhelné a felelősség.

Ahogy a  napilapok is megírták, a helyzetet jól szemlélteti, hogy a pécsi egyetemi klinikákról a közelmúltban egyszerre negyven nővér távozott, egy fejvadászcég németországi munkahelyekre vitte őket. Az első három hónapban nyelvet tanulnak, de már ezalatt is 1700-1800 eurós fizetést és ingyen szállást kapnak

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke elmondta: becsléseik szerint idén várhatóan 1.200 orvos kért engedélyt külföldi munkavállaláshoz, jövőre pedig nagyjából 800 orvos megy nyugdíjba.

 

MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!