A helytelen vitaminszedés kockázatai
A vitaminok felett régóta az "egészségesség" glóriája lebeg. Sokan hisznek abban, hogy jót tesznek, vagy legrosszabb esetben nem használnak semmit. Az ipar ezeket tartja a legjobb biztosítéknak az egészségtelen étkezés ellen. Pedig élelmiszereinket egyre inkább eleve megtömik vitaminokkal. Rengeteg egészségtelen gyorsételt megerősítenek tápanyagokkal, hogy egészségesebbnek tűnjenek, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy túl sokat fogyasztunk belőlük. Ha emellé még étrendi kiegészítőt is szedünk, máris túllépjük a megengedett felső határt.
David Schardt, a Center for Science in the Public Interest fogyasztóvédelmi szervezet táplálkozási szakértője szerint egyre inkább kiderül, hogy a vitaminok korántsem olyan ártalmatlanok, mint ahogyan az ipar el akarja hitetni. Egy közel 40 ezer nő részvételével készült kutatás legutóbb azt mutatta, hogy enyhén magasabb a halálozás kockázata azokban az idősebb nőkben, akik multivitamin-, folsav-, vas- és réztartalmú kiegészítőket szednek. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy azokban a férfiakban, akik nagy dózisú (napi 400 egységnyi) E-vitamint szednek öt éven keresztül, valamivel magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata.
Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a multivitaminok csökkentenék a rák, a szívbetegség vagy más krónikus betegségek kockázatát. Néhány őrület, így például az antioxidáns, az A-, E-vitaminok és a béta-karotin mániája egyenesen visszájára fordult, miután a kutatások kimutatták, hogy valójában több, nem kevesebb egészségügyi kockázattal járnak.
Jody Engel táplálkozási szakértő szerint a vitaminokat legjobb a természetes étrendből bevinni. Az ételek ugyanis a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül rostokat és más jótékony összetevőket is tartalmaznak. Az élelmiszerek tápanyagait szinte lehetetlen túladagolni, ami nem mondható el a táplálékkiegészítőkről.
A szakemberek úgy vélik, hogy a változókoron átesett nőknek csontegészségük érdekében érdemes a D-vitamin kiegészítésről beszélniük orvosukkal. Gyermeket tervező nőknek a folát illetve folsav lehet hasznos, az 50 éven felülieknek és a vegánoknak pedig extra B12-vitaminra lehet szükségük. A terhes kismamáknak a vaspótlásról érdemes kikérdezniük orvosukat, az anyatejes csecsemők esetében pedig D-vitamin pótlására lehet szükség.
A szakértők a következő tanácsokat fogalmazzák meg:
Minél több összetevő található egy táplálékkiegészítőben, annál nagyobb az esélye, hogy valamelyiknek nem megfelelő a mennyisége.
Válasszunk a nemünknek és az életkorunknak megfelelő, személyre szabott kombinált kiegészítőt.
A D-vitamint a legtáplálóbb étkezéskor érdemes bevenni.
Óvatosan a K-vitaminnal, mert ez befolyásolja a vérhígító és a szívgyógyszerek hatását.
Az aktív és a volt dohányosok kerüljék a sok béta-karotint vagy A-vitamint tartalmazó multivitaminokat, mert esetükben ezek növelhetik a tüdőrák kockázatát.
Rákbetegek esetében a C- és E-vitaminok csökkenthetik bizonyos típusú kemoterápiák hatékonyságát
forrás www.medipress.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Mit tehetünk az agyunk egészségéért?
- Már az anyaméhben eldől, ha balkezesek leszünk
- Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma?
- Tévhitek, amelyek a laktózintoleranciát övezik
- Életmentő beavatkozások méhen belül
- Hamis emlékeket alakít ki az elménk
- Gördülő sportok tavasszal
- Útmutató kismamáknak a genetikai vizsgálatokhoz
- Miért nevetnek a babák?
- Evészavarok megoldókulcsa: a család
- Örökölt mintázatok: nagyszüleink, szüleink sorsát éljük tovább?
- Ábel Anita: „Azért vagyunk, hogy áttörjük a falat”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!