A helytelen vitaminszedés kockázatai

2011. 11. 09.
Szerző: Szimpatika
Két nemrég megjelent tanulmány is aggályokat fogalmazott meg a vitamintartalmú kiegészítők biztonságosságát illetően, és rengeteg megválaszolandó kérdést vetettek fel. Bárki szedheti ezeket? Melyek a legkockázatosabbak? Ha szedünk ilyeneket, hogyan lehet kiválasztani a legbiztonságosabbakat?

A vitaminok felett régóta az "egészségesség" glóriája lebeg. Sokan hisznek abban, hogy jót tesznek, vagy legrosszabb esetben nem használnak semmit. Az ipar ezeket tartja a legjobb biztosítéknak az egészségtelen étkezés ellen. Pedig élelmiszereinket egyre inkább eleve megtömik vitaminokkal. Rengeteg egészségtelen gyorsételt megerősítenek tápanyagokkal, hogy egészségesebbnek tűnjenek, így egyre nagyobb a veszélye annak, hogy túl sokat fogyasztunk belőlük. Ha emellé még étrendi kiegészítőt is szedünk, máris túllépjük a megengedett felső határt.

David Schardt, a Center for Science in the Public Interest fogyasztóvédelmi szervezet táplálkozási szakértője szerint egyre inkább kiderül, hogy a vitaminok korántsem olyan ártalmatlanok, mint ahogyan az ipar el akarja hitetni. Egy közel 40 ezer nő részvételével készült kutatás legutóbb azt mutatta, hogy enyhén magasabb a halálozás kockázata azokban az idősebb nőkben, akik multivitamin-, folsav-, vas- és réztartalmú kiegészítőket szednek. Egy másik kutatásból pedig az derült ki, hogy azokban a férfiakban, akik nagy dózisú (napi 400 egységnyi) E-vitamint szednek öt éven keresztül, valamivel magasabb a prosztatarák kialakulásának kockázata.

Nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a multivitaminok csökkentenék a rák, a szívbetegség vagy más krónikus betegségek kockázatát. Néhány őrület, így például az antioxidáns, az A-, E-vitaminok és a béta-karotin mániája egyenesen visszájára fordult, miután a kutatások kimutatták, hogy valójában több, nem kevesebb egészségügyi kockázattal járnak.

Jody Engel táplálkozási szakértő szerint a vitaminokat legjobb a természetes étrendből bevinni. Az ételek ugyanis a vitaminokon és ásványi anyagokon kívül rostokat és más jótékony összetevőket is tartalmaznak. Az élelmiszerek tápanyagait szinte lehetetlen túladagolni, ami nem mondható el a táplálékkiegészítőkről.

A szakemberek úgy vélik, hogy a változókoron átesett nőknek csontegészségük érdekében érdemes a D-vitamin kiegészítésről beszélniük orvosukkal. Gyermeket tervező nőknek a folát illetve folsav lehet hasznos, az 50 éven felülieknek és a vegánoknak pedig extra B12-vitaminra lehet szükségük. A terhes kismamáknak a vaspótlásról érdemes kikérdezniük orvosukat, az anyatejes csecsemők esetében pedig D-vitamin pótlására lehet szükség.

A szakértők a következő tanácsokat fogalmazzák meg:

Minél több összetevő található egy táplálékkiegészítőben, annál nagyobb az esélye, hogy valamelyiknek nem megfelelő a mennyisége.

Válasszunk a nemünknek és az életkorunknak megfelelő, személyre szabott kombinált kiegészítőt.

A D-vitamint a legtáplálóbb étkezéskor érdemes bevenni.

Óvatosan a K-vitaminnal, mert ez befolyásolja a vérhígító és a szívgyógyszerek hatását.

Az aktív és a volt dohányosok kerüljék a sok béta-karotint vagy A-vitamint tartalmazó multivitaminokat, mert esetükben ezek növelhetik a tüdőrák kockázatát.

Rákbetegek esetében a C- és E-vitaminok csökkenthetik bizonyos típusú kemoterápiák hatékonyságát

 

forrás www.medipress.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!