Új készítményt fejlesztettek ki a rákos sejtek célzott elpusztítására

Szerző: Pharma Online
A müncheni Ludwig Maximilian Egyetem (LMU) kutatói egy olyan nanorészecskés szelektív gyógyszert fejlesztettek ki, melynek közvetlenül a tumorok belsejébe történő befecskendezésével távol tarthatóak az egészséges szövetektől az éppen megcélzott rákos sejtek.

Az LMU tudósai speciális, amorf alakú, porózus, lipidréteggel bevont nanoméretű kapszulákat hoztak létre. Ezek a részecskék könnyedén be tudnak jutni a tumorokba anélkül, hogy túlzott reakciót váltanának ki az immunrendszerből, így az egészséges sejtek védve maradhatnak.

Amint a részecskék bekerültek a daganatokba, a lipidréteg szépen lassan feloldódik, a benne található kalcium és citrát tartalmú hatóanyagok pedig elkezdik kifejteni a hatásukat.

Az eljárás kulcsa természetesen a szelektivitás – miközben a részecskék az egészséges és rákos sejtekbe egyaránt képesek behatolni, a lipidbevonat kizárólag a tumorok belsejében bomlik szét. A tudósok egyelőre nem tudják, mi állhat a jelenség hátterében, azonban laboratóriumokban tenyésztett sejtkultúrákon és egereken végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy a mechanizmus működik.

Két hónapig tartó terápia után semmilyen mellékhatások nem jelentkeztek, ezért elképzelhető, hogy a jövőben embereken is tesztelhetik majd az új módszert.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!