Az elhízáshoz vezető út fogyókúrával van kikövezve

2011. 08. 18.
Szerző: Szimpatika
Az egészséges étrend kialakítása nem jelenti a megszokott táplálkozás azonnali felborítását. A „holnaptól fogyókúrázom” elhatározása, amelyet kampányszerű éhezés vagy egyoldalú csodadiéta követ, rövid távon sikerrel járhat, de tartós nem lehet. A csak rizs, csak főtt tojás, esetleg káposztaleves reggel, délben, este típusú fogyókúrás receptek nem segítenek hozzá a normális testsúly megtartásához. Az elhízáshoz vezető út fogyókúrával van kikövezve.

Egészségünket hosszú távon úgy tudjuk megóvni, ha szervezetünk hozzájut a megfelelő energiához, tápanyagokhoz, vitaminokhoz és nyomelemekhez. Az egészséges étrendben nincsenek tiltott táplálékok. Csupán az ételek minősége, elkészítési módja, mennyisége, elfogyasztásának gyakorisága és a tápanyagok egymáshoz viszonyított aránya szabja meg, hogy étrendünk mennyire szolgálja egészségünket. Ezért abban minden táplálkozástudománnyal foglalkozó szakember egyetért, hogy sikeresen fogyókúrázni csak lépésről lépésre lehet.

Egész nap semmit sem ettem.

Az elfoglalt emberek mindig arra hivatkoznak: nincs időm egészséges táplálkozással foglalkozni. Két megbeszélés között bekapnak egy szelet pizzát (240 cal), értekezlet után felhörpintenek egy pohár üdítőt (180 cal), az autóban elrágicsálnak egy kevés kekszet (200 cal), vagy a metróaluljáróban vásárolnak két darab friss pogácsát (400 cal). Nem ettem egész nap semmit, mondják este, mert persze éhesek. És akkor leülnek végre vacsorázni, kinyitják a jól lehűtött sört, hogy végre lazíthassanak.  És álmukban sem jutna eszükbe, hogy a napközben bekapott „semmi” energiaértéke több volt, mint ezer kalória, tehát annak jó része, amit vacsorára fogyasztanak, már lerakódik. Az első lépés ilyenkor pizza helyett egy szelet barna kenyér sonkával és paradicsommal, üdítő helyett ásványvíz, rágcsáláshoz pogácsa helyett müzliszelet.

A mi családunkban a túlsúly alkati dolog.

Anyám, nagyanyám is kövér volt, mondják sokan. Ami valószínűleg igaz is. Csakhogy nem súlyunkat örököltük, hanem étkezési szokásainkat. Az ilyen családokban a gyerek kicsi korától azt hallja, edd meg a mama kedvéért. S hogy illetlenség az ételt a tányéron hagyni. Nagyon fontos, hogy ezeket a mondatokat felejtsük el. Az étkezés nem jutalmazás. A sovány emberek egyik titka éppen az, hogy csak akkor esznek, amikor éhesek, és csak annyit, amennyi jólesik. A következő lépés: ha jóllakott, hagyja ott még a legízletesebb ételt is.

Az én családomnak csak a rántott hús a rendes étel.

Próbálnék én egészségesen főzni, de a férjem szerint az efféle koszt nyulaknak való. Sok nő hivatkozik erre, amikor egészséges táplálkozásról esik szó. S bizonyára így is van. A férfiak többsége nem örül, ha pörkölt helyett szójavirslit kap, vagy szalonnás rántotta helyett tofut. Mégis, ilyenkor is tehetünk egy lépést az egészség felé. A főzelékből, mielőtt berántjuk, vegyünk ki magunknak néhány kanálnyit. A pulykaszeleteket grillezzük, és csak a család többi tagjának panírozzuk. A majonézes salátát magunk számára készítsük kefirrel, a pudingot mesterséges édesítővel.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!