A gyomorgyűrű egészségügyi haszna

2011. 06. 01.
Szerző: Szimpatika
A fogyás céljából végzett gyomorműtét többet használ, mint a gyors súlycsökkenés. Az igen súlyosan elhízott cukorbetegek esetében a gyomorműtét hatékonyabban javítja a cukorbaj anyagcserezavarát, mint ha a páciens súlytöbbletét más úton csökkentik.
Az Egyesült Államokban az illetékes hatóság lejjebb vitte a súlytöbbletnek azt a határát, amely fölött bárki, akinek megfelelő diétával, mozgással vagy engedélyezett gyógyszeres kezeléssel nem sikerült a fogyás, megoperálható, hogy testsúlyát megfelelő szintre csökkentsék. A testsúly erélyes apadása a cukorbetegség anyagcsere-zavarát ugyancsak javítja, és amerikai kutatók felfigyeltek arra, hogy a gyomorműtét útján fogyók cukorbaja erőteljesebben javult, mint ahogy a testsúly mérséklődése alapján várható lett volna.

A nagy figyelmet keltő tanulmányt a Science Transnational Medicine közölte. A kutatók megállapították, hogy bizonyos aminosavak és anyagcseretermékek mennyisége sokkal nagyobb mértékben javult a műtét után, mint ugyanolyan mértékű fogyáskor, amelyet diétával és más módszerekkel értek el. Az elágazó láncú aminosavak az izomszövet egynegyedét teszik ki, és esszenciálisak, vagyis a szervezet előállítani nem tudja őket. Fizikai terheléskor az izomzat először ezeket használja fel, ezért mozgás, sportolás nélkülük lehetetlen. A tudósok azt észlelték, hogy ha a kövér cukorbetegeknél a gyomorműtét eredményeként tíz kiló súlycsökkenés következett be, aminosavszintjük, valamint az elágazó láncú aminosavak oxidációja során keletkező anyagcseretermékek szintje határozottan a normális értékek irányába mozdult el. Ez a kedvező változás statisztikailag értékelhető mértékben volt jelentősebb, mint a más módon sikeres súlycsökkenés hatása. A biokémiai eredmények egybevágtak a cukorbetegek inzulin-ellenállásában és inzulinérzékenységében mért erőteljesebb javulással. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek, de azok igen érdekes összefüggések kiderítését ígérik.

mti

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!