Jó hír a cukorbetegeknek

Szerző: Szimpatika
Az Archives of Internal Medicine-ben megjelent cikk szerint a bab fogyasztása jót tesz a cukorbetegeknek: csökkenti a szívkoszorúér-betegség kockázatát és javítja a glikémiás kontrollt.

Ismert, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csökkentik a vércukorszintet. Ez az első olyan vizsgálat, amely speciálisan a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatait vizsgálta. Kiderült az is, hogy a zöldségfélék, különösen a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) a vérnyomást is csökkentik – már napi 190 gramm is hatásos volt. A vérnyomás kontrollja azért is igen fontos a cukorbetegeknél, mert a magas vérnyomás hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához.

A vizsgálatban 121, 2-es típusú cukorbeteg vett részt. A vizsgálat kezdetén megmérték a vérnyomást, meghatározták a vérzsírértékeket, a vércukorszintet és az A1c hemoglobin szintjét. Ezután három hónapon keresztül a résztvevők egy része alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztott és további, napi egy csésze hüvelyes zöldséget evett, a többiek pedig egészséges, rostdús étrenden éltek.

A vizsgálat végén újra megmérték a fenti értékeket és megállapították, hogy a rostdús ételeket fogyasztóknál javult a vérzsír, a vércukor és az A1c hemoglobin értéke, míg a plusz zöldséges csoportban a vérnyomás is csökkent.

 

Forrás: Huffington Post

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!