Ismert, hogy az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csökkentik a vércukorszintet. Ez az első olyan vizsgálat, amely speciálisan a cukorbetegek szív- és érrendszeri kockázatait vizsgálta. Kiderült az is, hogy a zöldségfélék, különösen a hüvelyesek (bab, borsó, lencse) a vérnyomást is csökkentik – már napi 190 gramm is hatásos volt. A vérnyomás kontrollja azért is igen fontos a cukorbetegeknél, mert a magas vérnyomás hozzájárulhat a vesebetegség kialakulásához.
A vizsgálatban 121, 2-es típusú cukorbeteg vett részt. A vizsgálat kezdetén megmérték a vérnyomást, meghatározták a vérzsírértékeket, a vércukorszintet és az A1c hemoglobin szintjét. Ezután három hónapon keresztül a résztvevők egy része alacsony glikémiás indexű ételeket fogyasztott és további, napi egy csésze hüvelyes zöldséget evett, a többiek pedig egészséges, rostdús étrenden éltek.
A vizsgálat végén újra megmérték a fenti értékeket és megállapították, hogy a rostdús ételeket fogyasztóknál javult a vérzsír, a vércukor és az A1c hemoglobin értéke, míg a plusz zöldséges csoportban a vérnyomás is csökkent.
Forrás: Huffington Post