2010 legjobb fogyókúrája
2011. 01. 04.
Persze, mint minden sikeres fogyókúra-trend, ez se teljesen új. Leginkább az Atkins-hoz hasonlít, csak éppen kevésbé merev. És persze egy francia orvos dolgozta ki. Neki hihetünk, hiszen tudvalevő, hogy a franciák ritkán túlsúlyosak.
A dolog azzal indul, hogy eldöntjük, mennyit akarunk fogyni.
A diéta négy különböző szakaszból épül fel, s ezek időtartama alapvetően attól függ, hogy összesen hány kilót szeretnénk leadni.
Az első szakaszban kizárólag fehérjét szabad fogyasztani, korlátlan mennyiségben, és a nap folyamán bármikor. Vagyis borjú- és marhahúst, baromfit, halat és tengeri herkentyűket, tojást, zsírszegény tejtermékeket.
Ha 5 kg-t szeretnénk leadni, 2 napig. Fogyás: 0,5-1,5 kg
Ha 10 kg-t szeretnénk leadni, 3 napig. Fogyás: 1,5-2,5 kg
Ha 20 kg-t szeretnénk fogyni, 5 napig. Fogyás: 2-3 kg
A második szakaszban fehérjét és zöldségeket lehet enni, korlátlan mennyiségben, bármikor. A megengedett zöldségek: paradicsom, uborka, retek, spenót, brokkoli, spárga, póréhagyma, káposztafélék, gomba, zeller, cukkini, padlizsán, paprika, salátafélék, répa. Ez a szakasz addig tart, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Hetente 1-1,5 kg mínusszal számolhatunk.
A harmadik szakasz a visszavezető. Az eddigieken kívül ehetünk naponta egyszer gyümölcsöt, két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, néhány szelet sajtot, hetente kétszer tésztafélét, lencsét, rizst, krumplit – sőt, akár csokit is! Fél kiló mínuszonként – 4 napig kell ezt a szakaszt tartani. A negyedik szakaszban pedig már mindent ehetünk, viszont hetente egyszer tartsunk fehérjenapot.
A diéta talán legfontosabb szakasza a szintentartás, hiszen a legtöbb fogyókúra alapvető problémája, hogy a nehezen leadott kilók nagyon hamar visszaszöknek. A Dukan-diéta harmadik szakasza éppen ezt hivatott kiküszöbölni.
Ezt a taktikát akár évekig is folytatni lehet, (heti egy fehérjenapot igazán ki lehet bírni), s akkor biztos, hogy a leadott kilók soha többé nem térnek vissza.
Dr. Dukan, a diéta kidolgozója eredetileg neurológus volt. Harmincöt éve kezdett táplálkozástudománnyal foglalkozni. Olyan diétát alkotott, amelyben nem kell sem a kalóriát számolgatni, sem éhezni. Viszont minden csütörtökön fehérjenapot tanácsos tartani.
A diéta négy különböző szakaszból épül fel, s ezek időtartama alapvetően attól függ, hogy összesen hány kilót szeretnénk leadni.
Az első szakaszban kizárólag fehérjét szabad fogyasztani, korlátlan mennyiségben, és a nap folyamán bármikor. Vagyis borjú- és marhahúst, baromfit, halat és tengeri herkentyűket, tojást, zsírszegény tejtermékeket.
Ha 5 kg-t szeretnénk leadni, 2 napig. Fogyás: 0,5-1,5 kg
Ha 10 kg-t szeretnénk leadni, 3 napig. Fogyás: 1,5-2,5 kg
Ha 20 kg-t szeretnénk fogyni, 5 napig. Fogyás: 2-3 kg
A második szakaszban fehérjét és zöldségeket lehet enni, korlátlan mennyiségben, bármikor. A megengedett zöldségek: paradicsom, uborka, retek, spenót, brokkoli, spárga, póréhagyma, káposztafélék, gomba, zeller, cukkini, padlizsán, paprika, salátafélék, répa. Ez a szakasz addig tart, amíg el nem érjük a kívánt súlyt. Hetente 1-1,5 kg mínusszal számolhatunk.
A harmadik szakasz a visszavezető. Az eddigieken kívül ehetünk naponta egyszer gyümölcsöt, két szelet teljes kiőrlésű kenyeret, néhány szelet sajtot, hetente kétszer tésztafélét, lencsét, rizst, krumplit – sőt, akár csokit is! Fél kiló mínuszonként – 4 napig kell ezt a szakaszt tartani. A negyedik szakaszban pedig már mindent ehetünk, viszont hetente egyszer tartsunk fehérjenapot.
A diéta talán legfontosabb szakasza a szintentartás, hiszen a legtöbb fogyókúra alapvető problémája, hogy a nehezen leadott kilók nagyon hamar visszaszöknek. A Dukan-diéta harmadik szakasza éppen ezt hivatott kiküszöbölni.
Ezt a taktikát akár évekig is folytatni lehet, (heti egy fehérjenapot igazán ki lehet bírni), s akkor biztos, hogy a leadott kilók soha többé nem térnek vissza.
Dr. Dukan, a diéta kidolgozója eredetileg neurológus volt. Harmincöt éve kezdett táplálkozástudománnyal foglalkozni. Olyan diétát alkotott, amelyben nem kell sem a kalóriát számolgatni, sem éhezni. Viszont minden csütörtökön fehérjenapot tanácsos tartani.
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!