Nincs több turkálás

Szerző: Szimpatika
Szükséges-e számos vizsgálat, mielőtt fogamzásgátlót írnak fel az orvosok?
Amennyiben valakinek szájon át szedhető fogamzásgátló tablettát írnak fel, számos vizsgálaton kell vagy kellene részt vennie. Ennek egyik fajtája a kismedencei vizsgálat, ahol a nőgyógyász megnézi a hüvelyt, a szeméremtestet, és kenetet vesz.

Amerikában ettől sokan ódzkodnak, ezért nem is mennek el a gyógyszerért. A születések és az abortuszok száma ennek hatására megemelkedett.

A Kaliforniai Egyetemen végzett vizsgálat szerint 1200 orvos egyharmada vélte úgy, hogy mindenképpen szükséges a vizsgálat, és 44 százalék szerint erősen ajánlott.

A vizsgálat számos betegség elsődleges szűrője, a cisztákat, a méhnyakrákot és más egészségügyi problémákat lehet kiszűrni vele. Viszont ez nincs összefüggésben a gyógyszer felíratásával, így sok nő nem kapja meg a fogamzásgátlóját.

A WHO ezzel kapcsolatban nemrég megváltoztatta az irányelveit, és míg korábban javasolta a vizsgálathoz kötést, most nem tartotta elengedhetetlennek. Jelenleg nincs hivatalos ajánlás arra, hogy milyen gyakran kéne a nőknek részt vennie a vizsgálaton vagy rákszűrést végeztetniük, a rendszeresség elengedhetetlen. Az Amerikai Szülészek és Nőgyógyászok állásfoglalása szerint 21 éves kortól 2 évenként lenne javasolt a rákszűrés, 30 éves kortól pedig három évenként egyszer, amennyiben az előző három lelet negatív volt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!