A legjobb védekezés

Az óvszer a legjobb fogamzásgátló azok számára, akiknek nincs állandó partnerük, így nem élnek rendszeres nemi életet. Recept nélkül is beszerezhető, és ha megfelelően alkalmazzuk, biztonságos és megbízható. Mai népszerűségét az 1984-ben felfedezett AIDS-nek köszönheti, hiszen azóta az óvszergyártók forgalma és nyeresége is megtriplázódott.
Az érdekeltek mellett a szakemberek is nagyon pártolják az óvszerek használatát, hiszen az AIDS-vírusok mellett megóv a nem kívánt terhességtől és a nemi betegségektől is.

Ennek azonban előfeltétele, hogy egyrészt legyen mindig kéznél óvszer, ha szükség van rá, másrészt pedig tudják megfelelően használni. Az óvszer mai népszerűségére és elterjedtségére jellemző, hogy például a német 16-24 évesek csaknem 84 százaléka már használt óvszert, és megbízható védekezési eszköznek tartja. Az angol párok 60 százaléka gumival él szexuális életet.

A biztonságos védekezéshez alapvetően fontos, hogy megfelelő méretű kondomot válasszunk, és azt jól helyezzük fel. Mellékhatása nincs, legfeljebb nagyon ritkán gumiallergia. Fontos, hogy használat előtt ellenőrizzük a gyártási időt és a minőséget! Ritkán, de előfordul, hogy egyik vagy mindkét fél számára az óvszer anyagával szemben allergiás helyi reakciók jönnek létre: bőrpír, viszketés, pirosság, duzzanat. Ilyenkor célszerű másik márkájú óvszert választani. Fontos, hogy a gumit száraz, hűvös, sötét helyen tároljuk. Nem ajánlott a zsebben, levéltárcában 3-4 hétnél tovább tartani, mert a mechanikai behatások – összenyomás, gyűrődés – intenzívebben veszi igénybe, mint a rendeltetésszerű tárolás. Az óvszerek általában 5 évig használhatók fel. A csomagoláson mindenkor feltüntetik a gyártási és a lejárati időt. Minden alkalommal új óvszert bontsunk!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!