Óvszer nélkül soha!

2011. 07. 21.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
A nyár sokaknak egyet jelent az önfeledt szórakozással, a nyaralással vagy a fesztiválokkal. Ilyenkor gyakrabban kerül elő az „egyszer élünk…” szemlélet, ami sok esetben feledhetetlen élménnyel gazdagíthatja az embert. Persze az élmény mellett össze lehet szedni sokkal kellemetlenebb dolgokat is, akár egy nemi úton terjedő betegség formájában. Távol álljon tőlünk, hogy elrettentsünk bárkit is a szórakozástól, sőt! Az alábbi információk talán segítenek abban, hogy a vakáció emlékeire ne vetüljön árnyék.

Kérdéseinkre dr. Marschalkó Márta egyetemi docens, med.habil., a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika STD Centrumának vezetője válaszolt.

Melyik a leggyakoribb nemi betegség Magyarországon? Hány embert kezelnek nemi betegségekkel?

A nemi betegségek fogalom helyett napjainkban a szexuális úton terjedő betegségek, (STD, sexually transmitted disease), ill. a szexuális úton terjedő fertőzések (STI, sexually transmitted infection  megnevezést használjuk. Ebbe a csoportba igen sok, baktérium, vírus, gomba, protozoon által okozott fertőző, különböző klinikai tünetekkel rendelkező kórkép tartozik, amelyek egy részében a klinikai tünetek nem a nemi szerven jelentkeznek. A csoportban vannak nagyon gyakori és ritkán előforduló kórképek is. A leggyakoribbak közé tartoznak a human papilloma vírus (HPV)-, a trichomonas-, a chlamydia- és a herpes genitalis-fertőzések. Hazánkban hivatalos adatokkal a bejelentésre kötelezett betegségekről rendelkezünk, ezek a szifilisz (vérbaj), a gonorrhoea (tripper) és a chlamydia-fertőzés. 2010-ben az újonnan diagnosztizált szifiliszes megbetegedések száma 507, a jelentett gonorrhoeás megbetegedések száma 1158 volt. (Epinfo adatok) A számok a bejelentett eseteket tükrözik csak, azok az esetek, amelyek nem kerültek jelentésre, természetesen nem szerepelnek, tehát valójában a fenti számnál több a megbetegedés. Éves viszonylatban hazánkban is, mint világszerte, a megbetegedések gyakorisága erőteljesen növekszik.

Kik a legveszélyeztetettebbek a nemi úton terjedő betegségek szempontjából?

Az STD betegségek a gyakori partnerváltás, csoportos szex, meggondolatlan szexuális magatartás, nem kielégítő védekezés, a betegségekkel szembeni tudatlanság, szabados erkölcsi magatartás, vagy a távolsági korlátok megszűnése miatt terjednek. A veszélyeztető szexuális magatartásformák jelentik a fő rizikót, de ezen túlmenően a fiatal, 20 év alatti korcsoportok tapasztalatlanságuk, a nem megfelelő felkészültség, az ismeretek hiánya miatt különösen veszélyeztetettek. A HIV-fertőzés változatlanul a homoszexuális férfiak körében gyakori.

A nemi betegségek némelyike nem csak közösülés útján terjed. Melyek ezek, és hogyan lehet még megfertőződni?

Gyakori tévhitek, ill. felmentést kereső kifogások vezetnek az illemhelyen, egyéb helyeken összeszedhető betegségek hamis képzetéhez. Az STD betegségeket okozó kórokozók közös sajátsága, hogy érzékenyek, a szabad levegőn, törülközőn stb. hamar elpusztulnak, tehát testről testre kerülve maradnak csak életben. De a szexuális terjedés nemcsak a genitális, hanem az anális, orális aktust is jelenti! Kisebb a gyakorisága az egyéb testnedvekkel történő fertőzéseknek – pl. hemofíliások vagy kábítószerezők HIV-fertőzése, HIV-fertőzés szoptatás útján, szifiliszes anya terhesség alatt fertőződött magzata, ill. újszülöttje.

A tudomány mai állása szerint a HIV-fertőzés nem gyógyítható. Van ezen kívül is olyan nemi betegség, mely hátralévő életében végigkíséri az embert?

A HIV-fertőzés komplex kezelése révén a betegek évekig normál életet élhetnek, hasonlóan a nem fertőzöttekhez. Valóban igaz, hogy a ma rendelkezésünkre álló kezelés nem jelent végleges gyógyulást, vírusmentességet, így a kezelést megszakítás nélkül, hosszú évekig kell alkalmazni.Korai stádiumban a többi STD betegség rendszerint jól kezelhető, de késői szövődmények esetén már komoly következmények alakulhatnak ki – pl. HPV-fertőzés késői következményeként méhnyakrák, analis carcinoma (végbélnyílás rákja). Kezeletlen szifilisz esetén a neuroszifilisz komoly, visszafordíthatatlan szövődményekkel jár, míg a szifiliszes anya terhessége esetén koraszülés, méhen belüli elhalás, halvaszülés fordulhat elő. A méhcsatorna fertőzését okozó korokozók meddőséget, koraszülést okozhatnak, férfiakon felfelé terjedő fertőzéseket, szintén nemzőképtelenséghez vezetve. Ezért minden esetben a megelőzés, a betegek és partnereik korai diagnosztizálása és kezelése alapvető fontosságú!

Jobb esetben a nők évente járnak nőgyógyászati vizsgálatra, de éves „férfigyógyászati” vizsgálatról nem sokat hallani. Miért?

Hazánkban általában a szűrővizsgálatokat a betegek nem veszik igénybe, de ebben a fogalomkörben nem kellene a nemeket különválasztani, hanem mind a férfiak, mind a nők esetében a felelős szexuális magatartás, a megfelelő felvilágosítás, nevelés fontossága emelendő ki, amiben a család, iskola szerepe nagy fontosságú. Rizikócsoportok esetén javasolható a rendelkezésre álló szűrővizsgálatok rendszeres igénybevétele, bizonyos csoportokban kötelezően előírt vérvizsgálat (pl. terhességben a szifilisz vagy a HIV-betegség kizárására). HIV szempontjából veszélyeztetett csoportokban rendszeres szűrővizsgálat javasolt a korai diagnosztika céljából!

Az óvszeren kívül – mely az egyik leghatékonyabb védekezési forma – mivel előzhető még meg az ilyen betegségek kialakulása?

A fentiekből következően a nevelés, felvilágosítás, megelőzés, felelős szexuális magatartás, korai diagnosztika a legfontosabbak a betegségek megelőzésében, de valóban nagyon fontos a mechanikai védelem, az óvszer használata. Sajnos, ezen a téren hazánkban komoly hiányosságok tapasztalhatók.

Többször esett már szó a megelőzésről. Az interneten sokan rémisztgetik halálra az érdeklődő fiatalokat, és tele vannak a fórumok „mérsékelten hasznos”  tanácsokkal. Hol lehet hiteles információkat találni a témában?

Sok ellenőrizetlen forrás, tévhit van forgalomban. A bőr- és nemibeteg-gondozó intézetek tapasztalt szakembereihez érdemes fordulni kérdéses esetekben. A HIV-szűrővizsgálatot végző centrumok (bőr- és nemibeteg-gondozók, ÁNTSZ intézményei, anonim szűrőállomások) szintén szakszerű, korrekt tanácsadó helyek. Felhívnám az érdeklődők figyelmét arra, hogy a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika STD Centruma a fenti igény kielégítésére hamarosan megjelenő interaktív honlapot készít.

A nyitólapról ajánljuk

Júliusi akció

Béres Magnézium 250 mg + B6 filmtabletta

90 db

2 680 Ft

29,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 1000 mg tabletta

60 db

4 790 Ft

79,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkenőcs

25 g

2 340 Ft

93,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 810 Ft

90,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

AkusTone fülspray

15 ml

2 145 Ft

143 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Millandjoy tabletta

100 db

2 850 Ft

28,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Salvequick® Tyúkszemtapasz

6 db

585 Ft

97,5 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Calcium-Sandoz® pezsgőtabletta

20 db

1 520 Ft

76 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin® 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 140 Ft

713,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dassergo 5 mg filmtabletta

30 db

1 700 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® 200 mg gyógyszeres tapasz

2 db

2 190 Ft

1095 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil 1 mg/g gél

50 g

2 240 Ft

44,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Relax lágyzselatin kapszula

60 db

2 820 Ft

47 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Datif PC® Neo bukkális tabletta

40 db

1 610 Ft

40,3 Ft/db
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. júliusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el