A sakk megváltoztatja a gyerekek gondolkodását

Forrás: ng.hu
Úgy tűnik, a sakkozás hosszú távon hat a gyerekek kognitív képességeire.

Asad Islam, az ausztráliai Monash Egyetem munkatársa és kollégái friss tanulmányukban bizonyították, a sakkozás már egy év alatt komoly hatással lehet a fiatalok kognitív képességeire. A szakértők az Egyesült Királyságban folytattak vizsgálatot, nagyjából 400 tinédzser esetében mérték fel a játék elsajátításának hatásait.

Nem kell kutatónak lennünk, hogy tudjuk: a sakkozáshoz remek logikai képességekre van szükség. A korábbi vizsgálatok azt is felfedték, hogy a jó játékosokat a kockázatvállalás is segíti – képesek például feláldozni egy tisztet, hogy a lépésből később előnyhöz jussanak. A szakértők most arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatása lehet a sakknak, ha az emberek már fiatal korban elkezdenek játszani.

Islamék a kísérletbe 15-16 éves alanyokat vontak be. A résztvevők korábban nem tudtak sakkozni, a vizsgálat kedvéért viszont megtanították őket. A kísérlet megkezdését követően egy éven át elemezték a gyerekek kognitív képességeit.

Az eredmények alapján bizonyos játékhelyzetekben, amikor a kockázatvállalás javíthat a végkimenetelen, csökkent az alanyok rizikókerülő viselkedése. A véletlenszerű, nem feltétlenül előnyös kockázatvállalás esélye ugyanakkor visszaesett a tinédzsereknél. Egyes diákoknak ráadásul javultak a matematika osztályzatai, logikájuk és racionális gondolkodásuk. A kutatók úgy vélik, hogy a sakkozás révén elsajátított képességek a több játék hatására csak erősödnek, és hosszú távon megmaradnak.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!