Tűvel döfködjük magunkat

2010. 11. 18.
Szerző: Szimpatika
A cukorbetegség egyik rémisztő következménye, hogy inzulint kell a szervezetbe juttatni-tű segítségével. De vajon ez minden esetben így van? Tények és tévhitek.
A cukorbetegek egy részének  tényleg inzulinra van szüksége, mert anélkül életveszélybe kerülne, mások azonban jól élnek enélkül is.

A cukorbetegek mindig kapnak inzulint

Nem feltétlenül. Az emberek két csoportra oszthatóak, 1-es és 2-es típusú diabéteszesekre. Az 1-es típusúaknak(ez a betegek 5-10 százalékát teszi ki) szükségük van az inzulinra. Ott vannak azonban a 2-es típusú betegek, akiknek nem feltétlenül van szükségük rá. A diabéteszesek 13 százaléka szúrja magát, 13 százalékuk szúr és gyógyszert szed mellé, 57 százalékuk gyógyszert szed, és van még 16 százalék akik diétával tartják rendben a vércukorszintjüket.

Aki inzulint szed, az "megbukott"

Ez egy nagy tévképzet. Sok olyan ember van, aki keményen diétázik, sportol, lefogyott, de ennek ellenére nem tudja elkerülni a gyógyszerezést. A diabétesz egy progresszív betegség, ami azt vonhatja maga után, hogy egyes esetekben más gyógyszerezésre van szükség ahhoz, hogy a vércukorszint a megfelelő tartományban maradjon.

Fájdalmas megszúrni magunkat

Ki az aki fájdalmat akarna okozni magának? Pláne mindennap? Feltehetőleg senki. Az inzulinos tű nagyon vékony és apró. Nem okoz fájdalmat a szúrás. Sokan mondják, hogy az ujjbegy megszúrása a vércukorszint méréshez fájdalmasabb mint magának a szernek a szervezetbe juttatása. Akik először kapják meg a gyógyszerüket ilyen módon, gyakran arról számolnak, be hogy nem is gondolták volna, hogy ennyire nem fáj. És természetesen a kifőzős fecskendők ideje már lejárt. Manapság PEN-el szúrják meg magukat akiknek kell, egy hajszálvékony tű segítségével.

Az inzulin veszélyesen alacsony vércukorszintet tud okozni

Ez elméletileg lehetséges,de nem túl valószínű. A 2-es típusú betegek hajlamosabbak a hypoglikémiára ( alacsony vércukorszint) mint az egyes típusú betegek. Az alacsony vércukorszint öntudatvesztéshez, vagy kómához vezethet. A tünetek azonban könnyen felismerhetőek: kézremegés, izzadás, késztetés az evésre. Egy kevés gyümölcslé, vagy szőlőcukor gyorsan felszívódik, és korrigálja a problémát.



Ha egyszer valaki inzulinos lett, ez így marad egész életében

Nem feltétlenül. A 2-es típusú betegek egy része ideiglenesen kell, hogy szurkálja magát. A terhesség, vagy a diagnózis után, a vércukorszint megfelelő beállításáig például. Egyeseknek az is segít, ha lefogynak, mások betegségére ez nincs hatással. A dolog attól függ, hogy a cukorbetegség a hasnyálmirigyet mennyire tette tönkre.


Macerás beadni

Elmúltak már azok az idők, amikor hosszú tűvel lehetett csak beadni az inzulint. Manapság az injektoros tollak és a széles spektrumú inzulinnak köszönhetően előfordulhat, hogy elég napi egy alkalommal megszúrni magunkat. Annyira egyszerű rutinfeladattá válik mint  például a kontaktlencse betétele.

A szájon át bevehető gyógyszerek jobbak mint az inzulin

Számos gyógyszer áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy a vércukorszintet csökkentsük. Ezeket éveken át lehet szedni, és teljesen biztonságosak. Sajnos, azonban nem mindenkinek jelentenek megoldást. Van aki csak az inzulinra reagál, a pirulákra nem.

Az inzulin hizlal

Ebben sajnos van egy kevés igazság. Azok a betegek akiket inzulinra állítottak rá, felszednek magukra néhány kilót. De ezt nem az inzulin okozza. A beállított kezelésnek köszönhetően a test elkezd normálisan működni. És pont ez az oka, hogy a cukorbetegség tünetei közül az egyik a hirtelen fogyás.

A jó hír, hogy a terápia során a felszedett kilók lassan eltűnnek, ahogy a szervezet hozzászokik a megváltozott állapothoz.

A 2-es típusú betegeknek nem kell inzulin

Ez nem igaz. Ezek a betegek időnként több inzulint termelnek mint szükséges lenne, ezt nevezzük hyperinsulinemia-nak. Ez azért történik, mert a szervezet elveszíti a képességét, hogy reagáljon a hormonszintre. Az inzulin beadása segíthet ezt a folyamatot megállítani, és csökkenteni a szintet.

Ha inzulint kap valaki, annak már komoly a betegsége

A cukorbetegség- tetszik vagy sem- mindenképpen egy komoly probléma. Attól, hogy valaki beteg, még jól érezheti magát, vagy éppen nem figyel oda a tünetekre, mint a szomjúságérzés vagy a fáradtság. Sokan azt gondolják, hogy ez csak a kevés cukorról szól, és nem kezelik megfelelően a betegséget. A magas vércukorszint rongálja a testet, rossz hatással van az erekre, és ebből következően a vesére, a szívre a szemekre. Ezért is fontos a folyamatos karbantartás, hogy ne történjen nagyobb baj.

Szúrni mindennap többször kell

Nem mindig. Sok féle inzulin létezik. Ebből az egyik a hosszú hatású, melyet elég naponta egyszer- általában este, beadni. Ez elég lehet, hogy szabályozza a vércukrot, vagy kombinálni lehet szájon át szedhető gyógyszerekkel. De ha az étkezés után is magas az inzulinszint, akkor sajnos nem kerülhető el a napi többszöri szurkálás.


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!