Már napi 6000 lépés is megvéd a betegségektől

Szerző: Szimpatika
Legalább ennyi lépést kell megtenniük azoknak a középkorú hölgyeknek, akik szeretnék csökkenteni a cukorbetegség és a metabolikus szindróma kockázatát. Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa szerint az aktivitás a döntő, de minél inkább személyre szabott egy program, annál hatásosabb.

Az inaktivitás következményekkel jár

Brazil kutatási eredmények szerint már napi 6000 lépés (vagyis egy kiadósabb, kb. 1 órás gyaloglás) is képes csökkenteni a diabétesz és a metabolikus szindróma rizikóját. Ez utóbbi egy olyan tünetegyüttes, melynek alkotói a hasi elhízás, a magas vérnyomás, a csökkent glükóz-tolerancia és a magas vérlipid-, illetve koleszterinszint – amelyek megjelenése szinte a cukorbetegség „előszobája” is egyben. Ezt képes érdemben befolyásolni a rendszeres fizikai aktivitás, legyen az valódi edzés vagy csak aktív, mozgásban gazdag életvitel.

A kutatók összesen 292, átlagosan 57 éves nőt figyeltek meg hosszú időn keresztül, akiket két csoportra osztottak. Mindegyiküknél állapotfelmérést végeztek, amelynek része volt a koleszterin- és vércukorszint megállapítása és a hasi zsírszázalék felmérése, majd elválasztották az inaktív (kevesebb, mint 6000 lépés naponta) és az aktív (több, mint 6000 lépés naponta) csoportot. Minden résztvevő lépésszámlálóval tudta jegyezni a naponta megtett lépéseinek számát. Az inaktív nők átlagosan 3.472, az aktív hölgyek 9.056 lépést számláltak naponta. A vizsgálat kimutatta, hogy az inaktív csoport jóval nagyobb egészségi kockázattal rendelkezik, melyet a magasabb testtömeg-index, az elhízás, a 88 centinél nagyobb derékbőség, a dohányzás mutatnak; valamint közülük a menopauza alatt többen szorultak hormonterápiára. Az eredmények szerint jóval komolyabb esélyük volt a 2-es típusú diabétesz és a metabolikus szindróma kialakulására is.

A célok kijelölése erőt ad

Egyre inkább kijelenthetjük tehát, hogy a középkorú nők egészségéhez vezető út 6000 lépéssel kezdődik. Mivel azonban egy inaktív személynek elég nehéz rászánnia magát az egy órás gyaloglásra, kisebb szakaszokban is el lehet kezdeni az edzést. Érdemes lehet akár egy lépésszámlálót is beszerezni, amely reális képet ad a napi aktivitásunkról. Sok apró trükkel is rávehetjük magunkat a mozgásra:

- parkoljunk messzebb a munkahelyünktől vagy a közérttől;

- lift helyett lépcsőzzünk;

- a munkahelyi szünetekben sétáljunk;

- vonjunk be családtagokat, barátokat is a sétába, például vacsora után.

Természetesen minél inkább személyre szabott a mozgás- és a táplálkozásprogram, annál jelentősebb eredményeket lehet elérni. Idősebb életkorban különösen fontos lenne az életmódváltás előtt, hogy egy pontos felmérés képet adjon a valós egészségi állapotról. „Hiszen ha a túlsúly mellett más alapbetegségek is jelen vannak, másképpen kell megtervezni a mozgás- és a táplálkozási szabályokat” – hangsúlyozza Hart Nikolett, az Oxygen Medical humánkineziológusa. Erre nyújt lehetőséget az életmód orvosláson belül elérhető teljeskörű életmód felmérés. Ennek keretében nem csak az egészségügyi, de a fizikai és a szociális paraméterek feltérképezésével olyan 8 hetes programokat alakíthatunk ki, amelyekkel hatékonyan elérhetők a kitűzött célok. A fogyás, a fittség visszaszerzése pedig olyan „mellékhatásokkal” is jár, mint a javuló egészségi mutatók és a csökkenő kockázatok és gyógyszeradagok.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!